Aktuelni povrtarski radovi

VIDEO K9: Trenutne vremenske prilike ne pogoduju povrtarskim kulturama, kažu na Poljoprivednom fakultetu, navodeći da je evidentan manjak padavina i vlažnosti zemljišta, te da kiša koja je pala u prethodnim danima nije dovoljna. O trentuno aktuelnim radovima u povrtarstvu, za kanal 9 govori profesor na Poljoprivrednom fakultetu, doktor Žarko Ilin.

0
416

Kada je reč o proizvodnji u zaštićenom prostoru, trenutno se završava berba salate, rukole, i spanaća, kao i vađenje rotkvice i mladog luka.

Takođe u toku je i priprema zemljišta za sadnju paradajza, i krastavaca.

“Sa ovom sadnjom će se krenuti u drugoj polovini marta meseca, a između 10. i 20. marta u plastenicima otvorenog tipa i bez dodatnog zagrevanja se pripremaju leje za setvu za proizvodnju rasada golih žila, odnosno za proizvodnju na otvorenom polju. U toku je i setva za proizvodnju rasada u objektima sa dodatanim zagrevanjem u različite hranljive kocke i u kontejnere”, naveo je prof. dr Ilin.

Brojni su radovi i na otvorenom polju, kaže Ilin i dodaje da će oni postati još intenzivniji kada se zemljište prosuši. On savetuje povrtarima da obavezno zatvore zimsku brazdu i da unesu predsetvenu količinu mineralnih đubriva, nakon čega je moguća setva crnog luka.

“Profesionalni proizvođači da obrate pažnju na poravnatost parcele, valjanje i setvu. Sejati između 900-920 do 930.000 semenki po jednom hektaru, u zavisnosti od biološke vrednosti, odnosno energije klijavosti, kako bi u vreme vađenja obezbedili sklop od oko 800 do 850.000 biljaka. Sada je upravo vreme sadnje crnog luka iz arpadžika i belih lukova iz čenova ili češnjeva, takozvanih prolećnih belih lukova”, ukazao je prof. dr Ilin.

Crni luk treba saditi na dubini od 3 do 4 centimentra na međurednom rastojanju od 20 do 30, a u baštama moguće je i od 30 do 40 centimetara. Kod proizvodnje belog luka suština je da se proizvodnja ove vrste povrća radi u pantljikama, kaže ilin, na rastojanju od 20 centimetara na rastrojanju između dva dvoreda, dok u redu treba praviti razmake od oko 10 cm.

Treća dekada marta pogodno je vreme za sadnju korenastog povrća – mrkve, peršuna i paštrnaka.

“U prvoj polovini prve dekade, najkasnije do kraja prve dekade aprila, kreće setva cvekle na otvoreneom polju, ali i sadnja svih kupusnjača za uzgajanje na otvorenom polju. Tu je važno da profesionalni proizvođači obrate pažnju na temperature pošto temperature u prvoj polovini prve dekade aprila meseca mogu da budu značajano ispod nule – od referentnih 30 godina, 18 godina sa temperaturama od -3,-4 do čak -9 stepeni.

Odmah po sadnji, kupusnjače je potrebno pokriti agrotekstilom, savetuje Ilin. Tokom aprila povrtare očekuje predsetvena priprema za setvu i sadnju toploljubivih kultura. S obzirom na malu količinu padavina koja je evidentna, a i s obzirom na najave da padavina u većim količinama neće biti, Ilin predviđa da je moguće da će krajem marta, početkom aprila, povrtari morati da zalivaju svoje zasade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.