Aktivnije u borbi građana za lokalna prava

VIDEO K9: Građani su nedovoljno ohrabreni da zahtevaju i brane svoja prava na lokalnom nivou, smatraju u Udruženju Grupa za konceptualnu politiku, koja je tim povodom pokrenula Inicijativu za lokalnu samoupravu.

0
264

Izmene statuta grada Novog Sada ugrozile su pravo građana na lokalnu samoupravu, čime građani gube pravo da odlučuju i upravljaju poslovima koji su od javnog interesa u lokalnim i mesnim zajednicama u Novom Sadu, smatraju u Udruženje građana Grupe za konceptualnu politiku (GKP).

U ovom udruženju ocenili su da je pravi trebutak za pokretanje Inicijative za lokalnu samoupravu u cilju ohrabrivanja građana da odbrne i zahtevaju svoje pravo na neposredno učešće u odlučivanju o poslovima od javnog interesa.

“Pravo na lokalnu samoupravu je u smislu neposrednog učešća građana već izboreno pravo, ali mi vidimo da je ono danas ugroženo, kao da je i sistematski urušeno, kako zatvorenošću institucija vlasti, tako i nemotivisanošću građana sa druge strane”, navela je Branka Ćurčić iz GKP.

Izmenjen zakon o lokalnoj samoupravi kao posledicu je imao donošenje novih statuta. Na taj način su, kako je rečeno, ukinute mnoge norme i delatnosti jedinica lokalne samouprave, opština i gradova.

Članovi GKP su pisali primedbe gradskim vlastima povodom donošenja izmenjenog statuta, ali, kako navode, nisu dobili zadovoljavajući odgovor.

“A na naše primedbe koje smo pisali tim povodom, tokom javne rasprave, odgovoreno je da grad Novi Sad ne mora da ima opštine, pa ih zato i nema, što govori zapravo o politici grada i njegovoj spremnosti i gradskih vlasti da decentralizuju da učestvuju u procezima demokratizacije kroz decentralizaciju. I zakonom o lokalnoj samoupravi i ovim statutom osnovni oblici neposrednog učešća građana u lokalnoj samourpavi su devalvirani”, istakao je Zoran Gajić iz GKP.

Ovakvim odnosom prema građanima i njihovim pravima, kako je rekao, građani neće imati ni prilike da se izjasne po pitanju ukidanja lokalnih samouprava u kojima žive.

“I na kraju krajeva, pozivamo sve građane da zvog ovog mraka koji je u najavi i zbog nepoznavanja procedure kako će se donositi neke odluke, što više budu uključeni u rad svojih mesnih zajednica, da insistiraju na sazivanju zborova građana, da insistiraju da učestvuju na zborovima građana u stvaranju dokumenata koji će kasnije biti osnova za njihovo lokalno delovanje. To je neka osnovna ideja ovog našeg nastupa”, istakao je Savo Romčević iz ovog udruženja.

Ilustrativan primer za temu ovog skupa je Begeč i njegove mesne zajednice kojima se oduzima nedležnost za upravljanje lokalnim vodovodom bez komunikacije gradske vlasti i javnih komunalnih preduzeća sa meštanima, smatraju u Grupi za konceptualnu politiku.

O ovom slučaju kao i o mogućnostima neposrednog učešća građana u upravljanju i donošenju odluka putema javnih rasprava, mesnih zajednica i zborova građana, biće reči u sredu 17. aprila u Media centru, na javnoj tribini ovog udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.