Aktivnije do prava manjina

VIDEO K9: Kancelarija za ljudska i manjinska prava pozvala je nacionalne savete da se aktivno uključe u proces izveštavanja, istaknuto je na predstavljanju 11. po redu Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

132

Naša zemlja kontinuirano radi na unapređenju položaja manjina, a brojne aktivnosti nadležnih institucija i organizacija doprinele su podizanju svesti građana o pravima i obavezama pripadnika nacionalnih manjina.

Ovo je na predstavljanju izveštaja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina istakla direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

“Predstavljamo jedanaesti izveštaj o sprovođenju Akcionog plana o ostvarivanju prava nacionalnih manjina. Praktično, mi smo već u trećoj godini izveštavanja, jer je Akcioni plan usvojen u martu 2016. godine, a evo sada imamo izveštaj koji obuhvata prvi kvartal 2019. godine, dakle negde do marta 2019. godine. Za ove tri godine imali smo 1 013 priloga različitih institucija o tome šta su uradile na sprovođenju prava i ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina”, rekla je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Ona je navela i da skoro polovina nacionalnih saveta nije dostavila svoje priloge o aktivnostima za ovaj izveštajni ciklus, te da taj segment mora biti unapređen.

“Od 77 nosilaca aktivnosti 61 institucija je dostavila svoj izveštaj. To je negde oko 79 odsto što je dosta dobar odziv i važno je da ukupno u ove tri godine taj odziv se tako i kreće kada je u pitanju dostavljanje izveštaja. Dakle, nismo imali u tom smislu problema što je veoma značajno. 50 lokalnih samouprava je dostavilo svoje priloge, 12 Saveta za međunacionalne odnose što daje mogućnost da se sagleda i realizacija Akcionog plana na lokalu”, kazala je Paunović.

Akcioni plan je srednjoročni strateški dokument koji sadrži ciljeve postavljene u skladu sa preporukama Savetodavnog komiteta Okvirne konvencije Saveta Evrope, a njegova realizacija je važna za otklanjanje nedostataka u sprovođenju prava i sloboda nacionalnih manjina.

Do pristizanja četvrtog mišljenja Savetodavnog komiteta, Kancelarija će, prema njenim rečima, verovatno imati još jedan ili dva izveštaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.