Aktivna riba i dobri ulovi na vodama

VIDEO K9: Ovih dana riba u vodama oko Novog Sada prilično je aktivna, pa ribolovci koji odluče da predstojeći vikend i toplo vreme provedu na vodi, trebalo bi da budu zadovoljni ulovom, kažu u Ribolovačkom savezu Vojvodine.

0
750

Tropske vrućine na užarenom betonu nisu ni malo prijatne, ali u prirodi je to lakše podnošljivo, a aktivna riba razlog je više da ribolovci ovaj vikend izađu na vodu.

“Što se tiče same ribe i pecanja, ispod Novog Sada, nizvodno Petrovaradin, pa do Sremskih Karlovaca lepo radi smuđ. Znači na mamka, na filet. Na filet najbolje, na živog mamka ne pokušavajte. Ali sa živim mamkom možemo imati uspeha uz obalu. Na dubinama negde metar ipo, dva metra, peca štuka. Znači naravno razlika između smuđa i štuke je što se štuki mora staviti ona sajlica, inače će nam pregristi ceo sistem. Smuđ je negde na dubinama od 4 do čak 7 metara. Znači tražite takve terene, naravno da je to mnogo lakše naći iz čamca, ali nije to nemoguće ni sa obale” objašnjava Dušan Jovanović, Ribolovački savez Vojvodine.

Riba se hvata nizvodno od Petrovaradinskog dunavca do Sremskih Karlovaca, na desnoj obali Dunava, kao i ispod Tvrđave u ranim jutarnjim satima kada se može upecati krupna deverika, dok su predveče aktivni skobalj, krupatica i protfiš.

“Za one koji bi malo ipak da izađu iz Novog Sada, preporuka su kanali, Dunav Tisa Dunav svugde, u Srbobranu, u Turiji, u Nadalju, pa čak i ona tamo trijangla kada se izađe iz Bačkog Gradišta, na tom kanalu, doduše treba pronaći put koji vodi na tu raskrsnicu kanala. To nije daleko, s puta se ona vidi na jedno kilometar u vrh glave. Malo letnjim putem, ali babuška izuzetno dobro radi i na glistu. Može dubinka, može plovak, naravno treba prihrana”, kaže Jovanović. 

Jovanović savetuje da ribolovci ponesu dovoljnu količinu kišnih glisti, jer će sasvim sigurno uloviti bar 5 kilograma.

Pošto babuška nije zaštićena vrsta, moguće je loviti i više od pet kilograma, ali Jovanović dodaje da je 5 kilograma sasvim dovoljno, jer treba paziti zbog velikih vrućina i da se riba ne pokvari dok ne dođe na red čišćenje i pripremanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.