Aktivisti u zaštiti priobalja Dunava

VIDEO K9: Priobalje Dunava osetljiva je tema u Novom Sadu. Grad smatra da ga treba urbanizovati u korist građana po ugledu na neke svetske moderne gradove na rekama, investitori se bore da izvuku korist iz svakog metra obale, dok bi brojne nevladine organizacije i aktivisti želeli da je zadrže u istom stanju jer, kako kažu, nezagađene prirode i zelenila ionako nedostaje našem gradu.

0
10

Obala Dunava pripada građanima i oni imaju pravo da uživaju u njenoj prirodi, smatraju građani i organizacije koji se mesecima, pa i godinama bore da zaštite priobalje od investitora čiji su apetiti, kako kažu, sve veći.

Njihova borba da, kako kažu, alavost investitora u otimanju obale obuzdaju zakonskim okvirima, intenzivirana je poslednjih meseci tokom kojih su zabeleženi i napadi na pojedine aktiviste i novinare.

Građanski aktivisti Futoga okupljeni su u Futošku inicijativu od 2018, a u odbranu priobalja Dunava uključili su se godinu dana kasnije. Obala ove reke, kažu aktivisti, pripada njenim građanima, te neće odustati od borbe za njenu zaštitu.

Neprijatnosti i napadi usledili su kada su kada su, prema rečima Jakovljević, počeli da nazivaju stvari pravim imenom. Dvadeset godina, kako je navela, nadležne institucije zapuštaju tih nekoliko kilometara Dunavske obale, investitori su im pobegli iz zakonskih okvira i više ne mogu da ih obuzdaju tako da je, zaključila je ona, neko morao da reaguje na zaštiti priobalja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.