Aktivisti najavljuju nastavak protesta

VIDEO K9: Gradovi u Srbiji proteklog vikenda, a neki od njih i danas, bili su u znaku demonstracija građanskih aktivista koji se protive usvojenim zakonima o referendumu i o eksproprijaciji.

0
32

Najavljena blokada upozorenja od sat vremena vitalnih saobraćajnica u celoj Srbiji je uspešno je izvedena zahvaljujući hrabrosti i dostojanstvenom protestu svih građana koji su učestvovali, saopštili su organizatori protesta održanih u subotu u nekoliko srpskih gradova zbog usvajanja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i izmena Zakona o eksproprijaciji.

Demonstracije su održane i u Novom Sadu gde je grupa građana sa transparentom u 14 časova najavila početek blokade.

Okupljene građane pokušala je da rastera pojavila se grupa pripadnika žandarmerije u opremi za razbijanje demonstracija, ali osim guranja i psovki nije došlo do većih incidenata.

Privedeno je nekoliko mladića, među kojima i aktivista Miran Pogačar, koji su pušteni nakon što su okupljeni građani ostali na mostu, a potom otišli do policijske stanice u Pap Pavla. Pogačar je pozvao građane da mu se pridruže u daljim protestima, o čijim će detaljima, kako je rekao, biti obavešteni naknadno.

Na mostu preko Save kod Šapca tokom blokade bio kordon policije koja je, prema rečima Dobrice Veselinovića iz opozicionog pokreta Ne davimo Beograd, otišla kada je počeo da im prilazi bager zajedno sa, kako j enaveo, “kolonom crnih limuzina sa beogradskim tablicama”. Predstavnici dela opozicije su saopštili da je uhapšen demonstrant koji je pokušao da zaustavi vozača bagera, kao i da je bilo povređenih demonstranata u napadu maskiranih građana.

U Beogradu, gde su protest organizovali Otvorena građanska platforma “Akcija”, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, demonstranti u subotu blokirali most Gazela i autoput, a protest je održan i u nedelju sa zahtevom da hitno bude ukinut pritvor građaninu Šapca privedenom u incidentima.

Osnovni zahtevi su da predsednik Republike Aleksandar Vučić odbije da potpiše, kako navode, protivustavan Zakon o eksproprijaciji i izmenu Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Savo Manojlović, direktor kampanje Kreni Promeni, izneo je da, ukoliko ta dva uslova ne budu ispunjena, naredne subote, 4. decembra, pozivao je građane automobilima, u grupama od 10 do 20 vozila stanu i blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

Takođe su pozvali advokate koji žele da pruže besplatane usluge uhapšenima da im se jave, kao i svim građanima koji su imali problema da ih kontaktiraju na mejl uzuz@kreni-promeni.org  kako bi im Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koordinisalo pružanje pravne pomoći.

U Loznici je danas više stotina građana koji se protive rudniku litijuma kompanije Rio Tinto održalo protest ispred Skupštine grada zbog otkazivanja sednice na kojoj je ponovo trebalo da bude razmatran Prostorni plan grada. Okupljeni su zatražili da projekat Jadar bude izbačen iz Prostornog plana za Loznicu te poručili da će nastaviti da dolaze na nove proteste.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je juče da je Srbija demokratska zemlјa u kojoj svako ima pravo da izrazi svoj protest, ali da je sprečavanje drugih građana da se slobodno kreću pokušaj izazivanja sukoba i nereda.

Vulin je ponovio da nijedan skup nije bio odobren, kao i da je na nekoliko mesta napadnuta je policija.

U saopštenju nije bilo detalja o tome da li je i koliko građana privedeno tokom protesta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.