Aktivisti: Ko je tukao demonstrante?

VIDEO K9: Aktivisti koji su juče organizovali protest ispred Skupštine Vojvodine zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, traže hitnu identifikaciju i procesuiranje lica iz privatnog obezbeđenje koja su primenjivala silu.

0
62

Aktivisti, organizatori jučerašnjeg protesta protiv usvajanja GUP-a na sednici Skupštine Novog Sada, tvrde da se juče dogodilo nasilje, represija i uporeba prekomerne sile, kao i prekoračenje zakonskih ovlašćenja jedne privatne kompanije angažovane kao privatno obezbeđenje.

Dvojica aktivista koji su privedeni tokom protesta pušteni su na slobodu juče u toku popodneva, uz krivične prijave za nasilinčko ponašanje. Jedan od njih, čiju su sliku i snimak kako oboren leži na zemlji dok ga hapse trojica muškaraca u civilu pritiskajući mu glavu kolenom objavili mediji, je iz Novog Sada, a dugi, prema saopštenju policije iz Požege.

Organizatori protesta navode i da je sila primenjena ne samo prema aktivistima, već i prema građanima koji su došli da ih podrže, te ponudili pravnu pomoć svima koji su pri tom povređeni. Smatraju da je cilj primene nasilja bio da zastraši aktiviste kako više ne niko ne bi pomislio da učestvuje u odbrani javnog interesa.

Gradonačelnik Novog Sada je, sa druge strane, izjavio da je reč o klasičnoj zameni teza, da je skup organizovan upravo kako bi napravili nerede i prekinuli skupštinsko zasedanje, a da se oni sada predstavljaju kao žrtve u čitavoj situaciji.

Kada je reč o privatnom obezbeđenju, o tome ko ih je angažovao i da li prema zakonu imaju pravo da primene silu i da hapse građane, gradonačelnik je ponovio svoju izjavu.

Vučević je naveo i da su ekolozi doneli kutiju sa malim miševima koje su možda hteli da puste u Skupštinu te da ima i fotografiju tih miševa koju je voljan da podeli s novinarima. Zatražili smo od Kabineta gradonačelnika fotografiju koja do emitovanja ovog priloga nije stigla u našu redakciju.

Aktivisti su, sa svoje strane, negirali da znaju išta o tome.

Danas se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem u kojem ističu da je laž da su juče u Novom Sadu pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima od kojih je, kako navode, najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova. Dodaje se i da svi ti lažni navodi o srpskoj policiji dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija i imaju jedino za cilj da naruše ugled pripadnika MUP-a i te institucije. Saopšteno je i da je juče, zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede. Aktivisti su, sa svoje strane, najavili organizaciju novog protesta za pet dana ukoliko ne dobiju odgovore na svoja pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.