Aktiviranje Zakona o Sremskim Karlovcima

VIDEO K9: Iako je Zakon o Sremskim Karlovcima na snazi još od 1992. godine, njegova primena poslednjih godina nije u punoj meri. Ponovna primena zakona i ulaganja u Sremske Karlovce i obnova njihove kulture bila je tema današnjeg sastanka predsednika Pokrajinske vlade i predsednika Opštine.

0
510

Sremski Karlovci jesu kulturno – istorijsko i duhovno sedište srpskog naroda, rečeno je na današnjem sastanku.

Upravo zbog tolikog značaja pre 25 godina donet je i Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca koji predviđa da Vlada i Skupština Srbije donesu Program obnove i razvoja ove opštine, što trentuno ne postoji.

“Pokrajinska vlada će podržati inicijativu rukovodstva te sremske opštine da se u skladu sa mogućnostima koje daje Zakon o Sremskim Karlovcima, ponovo obrazuje Odbor za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca. To telo, u čijem sastavu bi bili predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, Opštine Sremski Karlovci, kao i ugledni građani Sremskih Karlovaca, trebalo bi da omogući da se na sistematičan način promovišu vrednosti Sremskih Karlovaca”, stoji u saopštenju.

Sa druge strane, kako je navedeno, uloga Odbora bi bila u obezbeđivanju sredstava kroz konkretne projekte koje bi finansiralo republičko Ministarstvo kulture.

“U cilju bržeg razvoja Sremskih Karlovaca, koji su deo programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021, dogovoreni su i konkretni projekti u delu komunalne infrastrukture koje će zajednički finansirati Pokrajinska vlada i Opština Sremski Karlovci”, rečeno je u saopštenju.

Govoreći o razvoju Sremskih Karlovaca, sagovornici su se saglasili i da bi status grada, koji bi Sremski Karlovci mogli da dobiju, bio u skladu sa realnom pozicijom koju zauzimaju kao centar tradicije i kulture srpskog naroda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.