AKO ŽELITE DA ZARADITE – BAVITE SE PČELARSTVOM

3428
Da je pčelarstvo unosan i isplativ posao, potvrđuje i sledeća priča. Ono koji se bave ovom privrednom granom, zadovoljni su, jer uspevaju da se probiju i na strano tržište. Poruka je da bi ovome trebalo da se okrenu i mladi. 
 
Proizvođači meda iz Pirota ove godine izvezli su na italijansko tržište preko 25 tona bagremovog meda. Cena od čak 3,7 evra za kilogram, daleko je veća  od one koja se može postići na domaćem tržištu.
 
Prema podacima Saveza pčelarskih organizacija Srbije u 2012. godini u Srbiji je gajeno više od 400 hiljada pčelinjih zajednica koje su proizvele gotovo 6 hiljada tona meda. Popis u poljoprivredi pokazao je da imamo više od 67o.000 košnica. Zbog toga pčelari veruju da bi mladi trebalo da se okrenu ovome kao perspektivi.
 
Ove godine Ministarstvo poljoprivrede uvelo je subvencije u visini od 500 dinara po košnici, i za to svrhu izdvojilo 200 miliona dinara. To je dokaz, smatraju pčelari, da se radi na stvaranju boljih uslova za pčelarstvo Srbije. Kada se u obzir uzme i eliki izvoz meda u inače lošoj godini za proizvodnju ove namirnice, jasno je da ovaj posao postaje sve isplativiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.