Ako se obećanja ispune: Nastavnicima povišica između 7.000 i 8.000 dinara

Ukoliko se bude obistinila najava predsednika Srbije o povećanju zarada zaposlenima u javnom sektoru u narednoj godini, plate nastavnika biće veće za oko 8.000 dinara.

0
49

Vučić je, podseća Danas, pre nekoliko dana najavio da bi povećanje plata u javnom sektoru u 2023. godini trebalo da bude u iznosu između 12 i 13 odsto, dok će pripadnici Vojske Srbije dobiti najveće povećanje i to od 25 odsto.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, za Danas podseća da je trenutna osnovica u obrazovanju 3.833 dinara, a ukoliko uvećanje bude 12 odsto, osnovica će u 2023. godini iznositi 4.293 dinara, odnosno nominalno 460 dinara više nego do sada.

“Osnovna zarada nastavnika sa VII stepenom stručne spreme i punim radnim angažovanjem u ovoj godini iznosi 66.393 dinara. Ukoliko dođe do uvećanja osnovice za 12 odsto, osnovna zarada bi u 2023. godini iznosila 74.361 dinar, odnosno bila bi nominalno veća za blizu 8.000 dinara mesečno. Nastavnik sa VI stepenom stručne spreme je do sada imao osnovnu zaradu 57.040 dinara. Nakon najavljenog uvećanja, plata tog zaposlenog iznosila bi 63.885 dinara i bila bi nominalno veća za 6.845 dinara”, objašnjava Kokot.

Nastavnik sa VII stepenom stručne spreme, punim radnim angažovanjem, koji je pritom razredni starešina i ima 10 godina radnog staža u obrazovanju imao bi zaradu od 80.300 dinara, a sa 20 godina staža isti zaposleni bi primao 83.280 dinara.

Upitan da li bi novi rast minimalca dodatno narušio odnos između najniže i najviše zarade u obrazovanju, IKokot odgovara da se još ne zna kolika će biti minimalna zarada.

“Ako je najavljeno povećanje penzija u nominalnom iznosu od 19 odsto, teško je očekivati da će povećanje minimalne zarade biti mnogo manje od toga. Da bi prosečna minimalna zarada prebacila ‘magičnih’ 40.000 dinara, rast minimalne zarade bi mogao biti bar 16 odsto. Pritom, toliko povećanje ne bi nadomestilo rast troškova života u ovoj godini i realno, takva minimalna zarada bi bila realno manja januara 2023. godine nego što je trenutno bila januara ove godine”, navodi sagovornik lista Danas.

Kako dodaje, u situaciji kada minimalna zarada raste više od osnovice u obrazovanju, dodatno se narušavaju odnosi zarada uređeni Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama i Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama.

Ukoliko bi osnovica u obrazovanju porasla za 12 odsto, a minimalna do 20, ne bi bilo novih kategorija zaposlenih koje bi “pale” na minimalac.

(Danas)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.