Ako ovako nastavi, Srbija do EU standarda za 90 godina!

Ako nastavi da se razvija sadašnjom brzinom Srbija će EU standarde dostići za 90 godina, rekao je u razgovoru za RTS predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

0
311

To sustizanje, kako je naveo, mnogo više zavisi od razlike u stopama rasta Srbije i EU nego samo od srpskog privrednog rasta.

“Sa sadašnjom razlikom od dva odsto u stopama rasta i pod uslovom da Srbija nastavi da raste po stopi od 3,5 odsto, a EU po stopi od 1,5 odsto godišnje, to sustizanje će se dogoditi za 90 godina. Toliko bi trebalo Srbiji da dostigne prosečan nivo dohotka po stanovniku EU. Period čekanja bi se prepolovio ako bi razlika u stopama rasta bila četiri odsto”, kaže Čakrabarti i dodaje da ipak takav pozitivni scenario nije nemoguć, jer su neke zemalje, kao što su Kina i Južna Koreja, rasle po stopama koje su bile za oko četiri odsto veće od globalnih stopa rasta.

Ipak, još mnogo toga treba učiniti da se ubrza privredeni rast u Srbiji, dodao je Čakrabarti pojasnivši da EBRD-ovi pokazatelji tranzicije još pokazuju veliki jaz u poređenju sa razvijenim zemljama, naročito u pogledu konkurentnosti i upravljanja. (RTS, bizlife.rs)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.