Akcioni plan za olakšice veteranima, na potezu lokalne samouprave

VIDEO K9: Prava i olakšice ratnih veterana u lokalnim samopravama u pokrajini biće ujednačena, bez obzira da li oni spadaju u kategoriju ratnih viojnih invalida ili ne. Ovo je, na zadovoljstvo Udruženja učesnika oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije, odlučila Pokrajinska vlada, koja je nedavno je usvojila Akcioni plan za poboljšanje položaja ratnih veterana, učesnika oružanih akcija posle 17. avgusta 1990. i rata 1999. godine.

0
2535

Akcioni plan koji je usvojila Vlada Vojvodine, preporučuje lokalnim samoupravama da izjednače prava svim ratnim veteranima u odnosu na ona koja su do sada imali samo ratni vojni invalidi.

Plan predviđa i ujednačavanje vrsta olakšica koje se daju, kao i uspostavljanje novih, kao uslova pod kojima se one ostvaruju u lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i ustanovama.

“Glavni i osnovni cilj je zakon koji treba da se donese, koji treba da obuhvati sve ovo što je donela Pokrajinska vlada, koja je, izgleda, ipak prepoznala potrebe populacije ratnih veterana, kojih je mnogo u Vojvodini, mi računamo da ih ima berem dvesto do dvesto pedeset hiljada, koji bi trebalo ostvarivati nekakva prava”, rekao je Željko Vukelić, predsednik U.O.S.YU

 

Realizaciju Akcionog plana prati Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, koji će Pokrajinskoj vladi najkasnije do 1. jula sledeće godine dostaviti izveštaj o tome kako se sprovodi, na koji način i u kom obimu će popuste, olakšice i benefite imati ratni veterani.

“Ona treba da obuhvati povlastice svij javno komunalnih preduzeća kojima je osnivač lokalna samouprava, zatim benefite i povlastice kod zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Pokrajinska vlada, te u školstvu, za prednost đaka u školskim domovima, školski prevoz, te u oblasti kulture, znači, da ustanove koje finansira Pokrajinska vlada, daju popuste na značajnije kulturne događaj, pozorišta, priredbe neke značajne”, rekao je Vukelić. 

Od 26 povlastica koje su obuhvaćene, naveo je Vukelić, među najzačajnijima su one u oblasti komunalnih usluga.

“Znači da se umanji, mi smo tražili, na primer, od Beograda 50%, u Beogradu su smanjili na 30%, mislim da bi i veterani u Vojvodini bili zadovoljni do 30% da se umanji plaćanje svih komunalnih usluga. Ima tu dosta pitanja i nedoumica, recimo, kako oni ratni veterani koji nemaju centralno grejanje, znači na gradskim toplanama, nego se greju na gas. To je isto obuhvaćeno tim Akcionim planom, da ratni veterani, znači, imaju popust prilikom plaćanja gasa”, navode u Udruženju. 

Akcioni plan je na snazi, prema informacijama koje je Vukelić, kako je naveo, dobio u nadležnom sekretarijatu, a lokalne samouprave će narednih dana dobiti uputstva da usaglase sve te benefite i popuste.

Vukelić je istakao da je Akcioni plan Pokrajinske vlade dobar putokaz i za ostatak Srbije da na sličan način reši ovaj problem ratnih veterana.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.