Akcija protiv femicida

VIDEO K9: Dan nakon što je još jedna žena u Srbiji ubijena od kako se sumnja, strane svog partnera, obeležavamo 18. maj, Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici.

0
27

U Srbiji je od početka ove godine, prema evidenciji Mreže Žene protiv nasilja i iz Udruženja Roma Novi Bečej, u porodičnom partnerskom nasilju, ubijeno 6 žena i bilo je 5 pokušaja ubistava. Podaci za poslednje 2 decenije pokazuju da je više od 300 ubijenih žena i više od 400 dece, koja su ostala bez majki.

Ove brojke, navode iz udruženja, mogu biti veće, jer su podaci prikupljani iz medijskih izveštaja, a zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena u Srbiji još uvek ne postoji. Ubice su uglavnom partneri, a najveći broj ubistava počinjen je vatrenim oružjem i nožem.

Povodom Nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maja, organizacije-članice Multietničke Feminističke mreže Vojvodine, kojim trenutno koordinira Udruženje Roma Novi Bečej sprovodi radionice i akcije u svojim zajednicama kako bi ukazale na problem nasilja u porodici kao i na sam femicid i važnost prijave nasilja.

Ove aktivnosti sprovode u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kovačici, Borči, Žablju, Paliluli, Pančevu i u Novom Bečeju. Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017. godine, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, a na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja i na zvanični predlog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015, kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.