Akcija „Cvet na dar“

VIDEO K9: Prošle nedelje je na institutu za onkologiju održana akcija „Cvet na dar“ Asocijacije za unapređenje zdravlja Novi Sad povodom nacionalnog Dana borbe protiv raka dojke.

521

Stopa obolelih od raka dojke je nažalost, svake godine sve veća. Oko 4000 žena u Srbiji svake godine oboli od raka dojke, a broj onih koje izgube bitku sa ovom bolešću je oko 1600. Svaka žena bi trebala redovno da ide na preglede, ček i kada nema veliki faktor rizika.

Asocijacija za unapređenje zdravlja formirana je u cilju da pomogne ljudima obolelim od malignih bolesti, pre svega ženama koje boluju od raka grlića materice i raka dojke. Stopa obolelih je, kako kažu, svake godine sve veća i oni se trude da podignu svest o opasnosti ove opake bolesti, ali i da pruže podršku ženama koje se sa istom već bore. U četvrtak je bio nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kada su predstavnice ove Asocijacije delile ženama na Institutu za onkologiju žute narcise kao simbol proleća i pozitivne energije.

Kao vodeće maligno oboljenje u ženskoj populaciji na teritoriji Vojvodine navodi se rak dojke. Isto tako ova bolest spominje se i kada je u pitanju stopa smrtnosti žena. Institut za onkologiju je trenutno započeo proces nabavke 3 nova aparata za zračenje, koji bi trebali biti isporučeni ovoj insttuciji do kraja godine, što bi znatno smanjlo listu čekanja pacijenata na zračenje. Način na koji ovo oboljenje može da se otkrije u prvoj fazi jeste pre svega samopregled, ali i odlazak na redovne preglede kod lekara.

 Rak dojke je bolest koja ne može da se spreči, ali postoje faktori rizika koji ženama mogu povećati opasnost od oboljevanja. Osim genetskih preduslova koji su neretko razlog pojave raka dojke, faktori rizika s ui pušenje, stres i neredovana fizička aktivnost. Iz Asocijacije poručuju ženama da počnu sa samopregledom dojki već nakon 20. godine i ukoliko primete bilo kakvu nepravilnost da se odmah obrate lekaru za savet kako bi sprečili razvijanje bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.