Akcenat na prevenciji bolesti

VIDEO K9: Program rada i razvoja Doma zdravlja Novi Sad za 2017. godinu bio je tema sednice Saveta za zdravstvenu zaštitu, socijalnu zaštitu i društvenu brigu o deci i omladini. Plan, između ostalog, obuhvata zdravstvene usluge za tekuću godinu i aktivnosti na prevenciji zdravlja.

0
382

Preventivne aktivnosti planirane su u cilju očuvanja i zaštite zdravlja građana, a usmerene su pre svega na rano otkrivanje hroničnih nezaraznih bolesti, sprovođenje skrininga za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i raka debelog creva, povećani obuhvat dece sa preventivnim i kontrolnim pregledima, praćenje rasta i razvoja dece sa rizicima po zdravlje, vakcinaciju i vaspitanje za zdravlje u Savetovalištu za mlade, rečeno je na sednici.

“Dom zdravlja “Novi Sad” Novi Sad, kao jedna od najvećih ustanova na nivou primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Republike Srbije, dobro je organizovana i opremljena. U 2017. godini planira da pruži kvalitetne i efikasne usluge građanima na teritoriji grada Novog Sad i opštine Sremski Karlovci u svoja 34 objekta kojima raspolaže sa 9 zdravstvenih službi”, istakla je Sanja Uzelac, zamenica predsednika Saveta za zdravstvenu zaštitu.

Program rada u 2017. godini biće realizovan sa ukupno 1.440 zaposlenih, od kojih su 1.192 zdravstveni radnici, 29 zdravstveni saradnici i 219 nemedicinskih radnika.

“U 2017. godini Dom zdravlja Novi Sad planira realizaciju investicionih aktivnosti i projekata u okviru planiranih i raspoloživih sredstava budžeta Grada Novog Sada, Autonomne Pokrajine Vojvodine i drugih izvora prihoda. Dom zdravlja Novi Sad, pored toga, planira i obuku prve pomoći za polaznike autoškola na teritoriji grada Novog Sada, sve u skladu sa rešenjem Ministarstva zdravlja. Takođe planira i obuku učenika Saobraćajne škole Pinki iz Novog Sada i drugih pravnih lica”, navela je Uzelac.

U cilju obezbeđenja visokog nivoa zdravstvene zaštite na teritoriji grada planirani su izdaci za nabavku osnovnih sredstava iz budžeta Grada i iz sopstvenih sredstava Doma zdravlja. Prema planu, oni iznose 61.153.000 dinara, dok je za investicione aktivnosti planirano da Grad izdvoji 51.930.000 dinara. Finansijskim planom utvrđeno je poslovanje bez ostvarenja viška ili manjka prihoda.

Predloženi Program rada Savet je jednoglasno prihvatio.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.