Akademija umetnosti slavi 43. rođendan

VIDEO K9: Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu nizom manifestacija ove godine obeležava 43 godine postojanja i aktivnog rada. Dan Akademije svečano je obeležen danas u Multimedijalnom centru ove visokoškolske ustanove. Tom prilikom istaknut je kvalitet nastavnog kadra, izneti planovi o osnivanju novih smerova, ali i nadanja u vezi sa rešavanjem pitanja nedostajućeg prostora.

0
554

Novosadska Akademija umetnosti za 43 godine rada može da se pohvali da, od osnivanja do današnjih dana, ima vrlo kvalitetan profesorski kadar koji drži nastavu studentima na tri departmana – likovnom, muzičkom i dramskom.

Poslednjih godina najuspešniji studenti postali su profesori Akademije, čime se posebno ponose, kaže dekan Akademije umetnosti prof. Siniša Bokan. Trenutno nastavni kadar broji 260 profesora, a studenata ima 1.005.

“Ali i dalje imamo intenzivne kontakte i mogućnosti da imamo gostujuće profesore koji su naši najuspešniji umetnici studenti iz inostranstva. Tako da u svakoj prilici mi se trudimo da taj naš osnovni potencijal, tzv. kadrovski imamo na najvećem mogućem nivou kad su u pitanju različite oblasti na polju umetnosti”, naveo je Bokan.

Akademija umetosti vrlo je aktivna članica Univerziteta i to pokazuju tako što učestvuju u interdisciplinarnim studentskim programima, tako da će od oktobra biti upisani prvi studenti na smer Restauracija i konvzervacija u oblasti likovnih umetnosti, što je rezultat saradnje Akademije i Prirodno-matematičkog falulteta. Bokan najavljuje i osnivanje studentskog programa džez.

“Mi smo najuspešniji fakultet po pitanju odnosa koliko studenata je upisalo i koliko ih je završilo četvrtu godinu ili master na vreme. Mi smo ubedljivo najuspešniji fakultet na Univerzitetu. Sa druge strane, zahvaljujući Akademiji umetnosti, Univerzitet je drugi na listi u Evropi u oblasti umetničke produkcije”, rekao je Bokan.

Akademija radi i obrazuje studente na tri lokacije i nadaju se da će sistemski rešiti problem prostora ukoliko dobiju deo kasarne “Arčibald Rajs” na korišćenje što bi rešilo problem slikarskih ateljea.

“Akademija umetnosti, to moram reći sa zadovoljstvom, postiže vrhunske rezultate u mnogim oblastima i zahvaljujući tome je naš Univerzitet na dobrom glasu u mnogim delovima sveta. Mi se trudimo da Akademji umetnosti stvorimo uslove za dobar rad i, kao što je poznato, intenzivno radimo na tome da Akademija dobije novi prostor u okviru novog Univerzitetskog kampusa koji ćemo formirati na mestu nekadašnje kasarne “Dr Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici”, kazao je prof. dr Dušan Nikolić, rektor UNS.

Svečanost su uveličali brojni gosti, a u programu su učestvovali Hor Akademije umetnosti, Milica Marković, studentkinja klavira koja je izvela kompoziciju Morisa Ravela, dok su glumci pozorišta “Promena” izveli nekoliko scena iz predstave realizovane povodom svog drugog rođendana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.