“Akademija Berlinskog procesa” u Srbiji

VIDEO K9: Fondacija “Ćirilo i Metodije” iz Poljske u saradnji sa organizacijom “Sfera Srbija”, te sličnim udruženjima iz Evrope ovih dana organizuje i promoviše saradnju, učenje i razmenu iskustava sa lokalnim zajednicama poput opština Temerin i Sremski Karlovci na temu preduzetništva, a u okviru međunarodnog projekta “Akademija Berlinskog procesa”.

143

Uz pomoć findacije “Ćirilo i Metodije” i organizacije “Sfera Srbija”, organizovani su susreti sa lokalnim zajednicama na teritoriji Vojvodine, poput opština Temerin i Sremski Karlovci sa ciljem razmene iskustava u oblasti preduzetništva, a pod okriljem međunarodnog projekta “Akademija Berlinskog procesa”, inicijative koja podržava regionalnu sardanju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije zasnovanu na Strategiji proširenja EU iz 2018.

“Sada smo u drugom sastanku u vezi projekta Međunarodni sastanci ili susreti s preuzetništvom broj dva. Već sa prijateljima iz Hrvatske i sa Kosova završili smo jedan, taj broj jedan projekt. Sada, proširili smo projekt na zemlje Italije, Španije. Teme su socijalno preduzetništvo i ulazak u strukture Evropske Unije i zajednička saradnja sa evropskim sredstvima”, rekao je Marek Panjkevi ispred Fondacije “Ćirilo i Metodije”.

Predviđeno trajanje projekta je 15 meseci, ali moguće je i duže, u zavisnosti od interesovanja aktera.

“Svesni smo da saradnja sa nevladinim sektorom može biti bolja kad se uključe jaki, moćni partneri poput lokalnih samouprava. Uvek tamo gde idemo, u sve države, pokušavamo da naglasimo koje su teme, kako želimo da izgleda naša saradnja”, naveo je Panjkevi.

On je dodao i to da je želja udruženja da uključe lokalne zajednice što je moguće više u svoje projekte s obzirom na činjenicu da Poljska važi za zemlju koja zna kako da koristi fondove Evropske Unije.

Gostima iz Poljske pomaže naše udruženje “Sfera Srbija”, ali i druga evropska udruženja.

“Mi smo se danas okupili povodom ovog projekta K2 kako bi razmenili dobre prakse, kako bi razmenili iskustva i uopšte podigli svest o socijalnom preduzetništvu i uopšte liderskim aktivnostima među mladima i preduzetništvu uopšte”, kazao je Mirka Gmizić iz Sfere Srbije.

“Predstavljam jednu organizaciju sa juga Italije. Sa kolegama danas smo partneri na projektu koji traje 2 godine, a odnosi se na upoznavanje s mladim preduzetnicima. Sprovodimo četiri aktivnosti. Prva je bila u Hrvatskoj, sledeća će biti u decembru u Poljskoj, a zatim slede Španija i Italija”, izjavio je Adriano di Franco iz italijanske Youth Organization.

Kako je rekao, njegovo udruženje, kao partneri iz Italije na ovim skupovim daće primere sprovođenja preduzetničkih ideja i planova u praksu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.