AIDS je izlečiv

VIDEO K9: HIV je u potpunosti izlečiv, pokazale su najnovije metode lečenja ove bolesti. Pre nekoliko dana, od AIDS-a je u svetu izlečena prva žena, a pre nje od ove bolesti su izlečena i dva muškarca.

0
38

Jedna od najvažnijih vesti na globalnom nivou u poslednjih nekoliko dana je informacija da je prva žena, a treća osoba na svetu, izlečena od AIDS-a.

Reč je o Amerikanki iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je od ove bolesti izlečena presađivanjem koštane srži donora koji je imao prirodni imunitet na virus koji uzrokuje AIDS.

U organizaciji “Omladina Jazas” iz Novog Sada, koja se bavi borbom protiv side, ističu da se radi o velikom pomaku u nauci koji je postavio temelje budućeg lečenja obolelih od ove bolesti.  

Reč je, ističe Velibor Maksimov iz Omladine JAZAS, o kompleksnoj metodi lečenja, koja nije rutinska već spontana i zavisi od pridruženih bolesti koje pacijent ima. On naglašava i da je u današnje vreme terapija protiv HIV-a izuzetno učinkovita, ali da će novim metodama, kojima je do sada podvrgnuto troje ljudi iz čitavog sveta, ovaj virus kod zaraženih biti u potpunosti izbačen iz tela.

U Srbiji je trenutno oko 4.000 detektovanih slučajeva osoba obolelih od HIV-a, a Maksimov ističe da je taj broj i duplo veći.

Ipak, zaključuje on, najefikasnije lek protiv HIV-a biće RNK vakcina koja je trenutno u fazi kliničkih ispitivanja. Reč je o vakcini koja neće biti terapijska već preventivna i mahom će je dobijati osobe imaju imaju povećan rizik od oboljevanja HIV virusom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.