Aida otvara 161. sezonu Opere Srpskog narodnog pozorišta

VIDEO K9 :Opera Srpskog narodnog pozorišta otvoriće svoju 161. sezonu izvođenjem opere Aida 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi. U cilju promocije ovog događaja članovi Opere imali su juče uspešan performans na Beogradskom aerodromu.

0
28

Operu čine ljudi – slogan je nove sezone Opere Srpskog narodnog pozorišta, a otuda i ideja da se opera približi ljudima i da likovi iz opere dobiju svoje mesto i u stvarnom životu. Tako su se juče među putnicima iz Egipta na međunarodnim dolascima beogradskog aerodroma Nikola Tesla tražili Aida, Amneris i Radames, glavni junaci čuvene Veridije opere Aida, čija nas premijera očekuje 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.


U trenutku kada su se otvorila vrata terminala za dolaske, više od četrdeset članova hora, uz dirigentkinju Vesnu Kesić Krsmanović, pojavilo se sa svih krajeva aerodoma, i uz natpise „Aida“, „Čekam ljubav iz Egipta“, „Radames“, dočaralo deo opere Aida.
Ideja je bila da se na taj način pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

Opera Srpskog narodnog pozorišta i ranije je imala slične izlete, ali je svaki put uspela da iznenadi prolaznike, izjavio je direktor opere, Aleksandar Stankov. On je dodao da je operska publika u krizi u celom svetu, ne samo kod nas te da su ovo prilike da se priđe publici, da se ona zainteresuje i dovede u pozorište.

Uz zagrljaje, osmehe, i mobilne telefone u vazduhu, ono što niko nije očekivao jeste da će iż aviona izaći prava AIDA! Tačnije mlada Beograđanka, Aida Krasić, koja se igrom slučaja našla na jednom od letova.

„Izlazimo nakon što smo pokupile prtljag i vidim svoje ime. Sasvim jasno. I pitam drugaricu ko je to, jer nije trebalo da nas neko čeka i odmah prilazim da pitam da li smem da se slikam. Nisam mogla da verujem! Sada i ja, kao prava Aida, mogu da pozovem sve na premijeru, ja ću sigurno biti tamo”, priča uzbuđeno ova devojka.

Na ovaj način, Srpsko narodno pozorište nastavlja tradiciju nove ere opere. Premijerom Opere Aida i najstariji srpski teatar otvara 161. sezonu spektaklom koji nas vodi u doba devetnaestovekovnog teatra Italije. U sredu, 15. septembra publika će nakon 39 godina imati prilike da se ponovo zaljubljuje u Aidu i saoseća u njenoj borbi između ljubavi i dužnosti.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, nastavljena je saradnja i sa mladim i talentovanim rediteljem, Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda. Koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić. Inače, „Aida“ je prvi put izvedena upravo u Egiptu, 1871. godine, pre tačno 150 godina, a na sceni Srpskog narodnog pozorišta poslednja premiera tog celikog operskog dela bila je daleke 1982. godine.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina pozorišta, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe Aide izvešće 15. septembra to epsko opersko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave!

Karte za premijerno izvođenje “Aide” moguće je kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta ili online servisu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.