“Agrokor” dobio kredit, izbegnut stečaj

Poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak potvrdio je da je toj kompaniji odobren kredit u iznosu od 480 miliona evra, koji je dogovoren početkom juna sa američkim fondom "Najthed", a zanimljivo je da će u njemu učestvovati i ruska VTB banka, prenosi hrvatski portal "Indeks".

0
487

Sberbanka, koja se oštro protivi ovom kreditu, još razmišlja o učestvovanju, a kroz desetak dana će se definitivno znati hoće li se priključiti ovom aranžmanu.

“Uspeli smo da sačuvamo kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja”, rekao je Ramljak.

Ukupno će u kreditu “Agrokora” učestvovati oko 20 banaka.

Prema ranije objavljenim informacijama, kredit će biti odobren tzv. rol-ap modelom, odnosno biće im priznat jednak iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri odsto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 odsto u gotovini plativo jednom godišnje.

Od ovog kredita, kako je dogovoreno, 150 milona evra ide za plaćanje starog duga dobavljačima, što bi trebalo da pomogne stabilizaciji “Agrokorovog” poslovanja.

Osim ovog kredita, dogovoren je i iznos od 50 miliona evra za poverioce koji bi u tom iznosu kreditirali “Agrokor” u robi, ali bi imali jednake uslove kao i finansijski poverenici, pa bi ostvarili pravo na refinansiranje starog duga u iznosu 1:1. (Index.hr)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.