Afera „Atlas” potresa Crnu Goru

Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica, optužio predsednika Crne Gore da je „šef kriminalne hobotnice” i tvrdi da ima 20 hiljada dokumenata, video i audio zapisa koje će iznositi u javnost u fazama.

224

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević proteklih dana optužio je predsednika Crne Gore i vladajuće Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića da je „šef kriminalne hobotnice” u Crnoj Gori.

Knežević, za koga se spekuliše da će narednih dana biti isporučen iz Londona po zahtevu Tužilaštva Crne Gore za finansijske malverzacije, tvrdi da ima najmanje 20 hiljada dokumenata, video i audio zapisa, kojima će u fazama iznositi dokaze o tome da govori istinu.

Knežević je, između ostalog, kazao kako je Đukanoviću „pokrivao” dugove na karticama, plaćao odmor u Dubaiju i garantovao za njegove kredite, a objavljivanjem snimka na kome bivši gradonačelnik Podgorice, sada sekretar Predsedništva Crne Gore Slavoljub Stijepović od Kneževića preuzima kovertu sa 97 hiljada evra (uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016. godine), pokrenuta je afera „koverta”.

Duško Knežević, predsednik Atlas Grupe, kojeg Crna Gora potražuje zbog finansijskih malverzacija, oglasio se iz Londona sa novim optužbama na račun aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, između ostalog, i da su mu, kako kaže, prijatelji iz “poslova tranzita cigara” pomogli oko obezbeđivanja sredstava za kredit.

Garant za taj kredit bila je navodno Kneževićeva kompanija o čemu, kako kaže, poseduje dokumentaciju, a naplaćen je od prodaje akcija Prve banke, koje je Đukanović kupio odmah po dobijanju kredita.

Ovom “fingiranom pravnom radnjom”, tvrdi Knežević, Đukanović je “preko noći” zaradio milion i po evra.

Tu navodnu berzansku transakciju omogućio mu je Knežević, koji, šefa crnogorske države optužuje za pokušaj da mu zatvori sve njegove biznise u Crnoj Gori.

DPS je u potpunosti odbacio navode Kneževića, ocenjujući ih kao lažne i izmišljene optužbe, kojima pokušava da sebe spasi krivične odgovornosti.

DPS ističe da „odbeglo lice s poternice”, sa bezbedne destinacije, „nastavlja sa hiperprodukcijom klasičnih izmišljotina, podmetanja i manipulacija na račun šefa crnogorske države”, dok crnogorski politički analitičar Igor Damjanović smatra da, ukoliko „spoljni faktor” založi svoj autoritet ,afera može čak biti početak Đukanovićevog kraja.

Urednik podgoričkog „Dana” Nikola Marković kaže za Tanjug da se ne može predvideti kako će se završiti afera Atlas i da veruje da u Crnoj Gori to niko ne zna, ali, kako naglašava, najveći problem za vladajuću garnituru u Crnoj Gori je taj što je „Đukanović ogoljen”.

Prema njegovim rečima, približava se vreme da se posle trideset godina neke „prljave i nečasne stvari otkriju”.

Evropska komisija (EP) pozvala je još ranije crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića o donacijama Demokratskoj partiji socijalista uoči lokalnih i parlamentarnih izbora 2016. godine. (Tanjug, Novosti)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.