Advokatska komora Vojvodine obeležila Dan advokature

VIDEO K9: Svečana akademija povodom 144. godišnjice od osnivanja prve advokatske komore na teritoriji današnje Vojvodine i Dana advokature, održana je u petak u zgradi Skupštine Vojvodine.

174

Prva advokatska komora na teritoriji današnje Vojvodine osnovana je pre tačno 144. godne. Tim povodom na Dan advokature, u zgradi Skupštine Vojvodine 24. maja održana je svečana akademija.

“Danas se pred nas stavljaju novi izazovi i advokati ne samo da treba da čuvaju tradiciju koja je stvorena nego i da stvore puteve kojima će ići advokati posle nas. Za tako nešto je neophodno da advokatura bude uključena u sva značajna društvena zbivanja, počev od promene ustava koja je najavljena, preko izmena krivičnog zakona pa do drugih aktuelnih stvari i izmena u društvu”, rekao je tom prilikom Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine.

Zaštita nezavisnosti i samoregularnosti advokatske profesije, kako je rekao, jedan je od najvažnijih zadataka kojima bi trebalo da se advokatske komore bave.

Na svečanoj akademiji govorilo se i o položaju žena u advokaturi kako u savremenom dobu tako i kroz istoriju, jer je ove godine 9 decenija od kad je zakonom ženama dozvoljeno da budu advokat.

“Ove godine se navršava 90 godina otkad je donet Zakon o advokaturi koji je u članu dva omogućio ženama da budu advokati i tim zakonom je otvorena mogućnost za žene da mogu da se bave ovom našom profesijom. U to vreme, moram vas podsetiti, da žene nisu imale pravo glasa, tako da je to bila veoma čudna situacija, možete da branite ljudska prava, a nemate pravo da glasate”, navela je advokat Tanja Arsić.

Žene advokati unutar Advokatske komore, prema njenim rečima, su apsolutno ravnopravne sa muškim kolegama, dok problem na koji nailaze jesu ljudi koji su puni predrasuda i stereotipa, sa kojima, kako je rekla, moraju svakodnevno da se bore.

Advokatska komora Vojvodine, kako se moglo čuti na skupu, uspešno neguje i unapređuje partnerske odnose sa advokatskim komorama u zemlji, regionu i Evropi i nastoji da u svom radu pronađe pravu meru između nasleđa i modernizacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.