Advokati “Ni korak nazad”

VIDEO K9: U Beogradu je u subotu održan novi protest advokata na kome je zatraženo da Vrhovni kasacioni sud povuče odluku o naplati troškova obrade kredita.

0
14

Tumačenja stava o naplati troškova obrade kredita Vrhovnoh kasacionog suda nisu potrebna zbog toga što je zakonom iz 1978. godine predviđeno da je kamata isključiva cena koštanja kredita, rečano je na protestu više stotina advokata koji su se pod parolom “Ni korak nazad” okupili u subotu u Beogradu ispred zgrade Ustavnog suda.

Advokati su ponovo zatražili da bude povučena dopuna stava, koju je doneo Vrhovni kasacioni sud, o sudskim sporovima pokrenutim zbog naplate troškova obrade bankarskih kredita.

Ovim stavom, kako je rečeno na protestu, omogućeno je iznuđivanje građana, a istovremeno je uništena i nezavisnost pravosuđa kao i osnova pravne sigurnosti i pravičnosti.

Nakon govora ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, okupljeni advokati su održali protestnu šetnju pored zgrade Pravnog fakulteta ka Palati pravde u Savskoj ulici.

Protest je prošao mirno i bez vidljivog prisustva policije, izuzev saobraćajne.

Podsetimo, VKS je 16. septembra doneo odluku da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita koji mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

Advokate su na ovom protestu podržale ekološke organizacije, kao i brojne javne ličnosti koje su preko video bima poslale svoje poruke podrške.

Iz Ministarstva pravde je, povodom protesta advokata, saopšteno da se, kako je navedeno, neprihvatljivim pritiscima na Vrhovni kasacioni sud urušava integritet pravosuđa u celini,te da je dužnost svih da poštuju nezavisnost sudstva i da se stavovi suda ne mogu zauzimati na ulici, niti ih može zauzimati bilo ko drugi, osim sudija.

Naredni protest advokati su najavili za 23. oktobar, kada bi u zgradi Pravnog fakulteta trebali da budu birani članovi advokatskih komora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.