Advokati danas i sutra obustavljaju rad

VIDEO K9: Zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti banaka da naplaćuju troškove obrade bankarskih kredita danas i sutra advokati ne rade.

0
24

Advokatska komora Srbije najavila je obustavu rada  20. i 21. oktobra zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti banaka da naplaćuju troškove obrade bankarskih kredita.

U dane obustave rada advokati Srbije neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka.

Podsećamo, Vrhovni Kasacioni sud je na sednici Građanskog odeljenja u septembru doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita, nakon čega su usledili protesti advokata i njihovih klijenata i građana koji su podneli tužbe protiv banaka.

Kako navode iz Advokatske komore Srbije, obustavom rada advokati Srbije žele da izraze najoštrije protivljenje objavljenoj dopuni pravnog stava Građanskog odeljenja VKS-a kojom se, kako navode, “na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije”.

AKS dodaje i da obrazloženje dopune stava zbog svoje nejasnoće stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

Obustava rada odnosi se na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije.

Kako se navodi, u toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.