Potpis za inicijativu “I preduzetnice su mame”

VIDEO K9: Peticiju „I preduzetnice su mame“ za samo poslednjih mesec dana potpisalo je više od 16.000 građana. Peticija je pokrenuta sa idejom da položaj preduzetnica, budućih majki, bude izjednačen sa ostalim zaposlenim ženama.

0
8

Više od 41.000 građana potpisala je peticiju “I preduzetnice su mame” kojom se zahteva da položaj preduzetnica koje odluče da postanu majke bude izjednačen sa zaposlenim ženama. Peticiju je preko platforme Kreni – Promeni pokrenula Digitalna zajednica u saradnji sa udruženjem “Mame su zakon”.

Uz inicijativu “I preduzetnice su mame” stala su i 74 partnera i iz različitih oblasti, obrazovanja, zdravstva, arhitekture, informacionih tehnologija i dugih, a narednih dana biće gotov nacrt zakona koji će biti predat Vladi Republike Srbije.

Organizatori potpisivanja peticije smatraju da je važno podržati inicijativu koja nudi rešenje pitanja preduzetnica koje žele da postanu majke, a usvajanjem ovog nacrta, to bi, kako kažu, bilo i postignuto.

Njihovi glavni zahtevi su da se preduzetnicama ne umanjuje naknada zarade za 50 odsto, ako ovlaste poslovođu da upravlja njihovom agencijom dok su na trudničkom odsustvu, zatim da se preduzetnicama, kao i zaposlenim ženama, uplaćuju doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta; da imaju mogućnost prenosa prava odsustva sa rada radi nege deteta na partnera, te da za svako rođeno treće i naredno dete imaju pravo na odsustvo u trajanju od dve godine.

Peticiju garđani mogu potpisati na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/i-preduzetnice-su-mame

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.