98 miliona za socijalne ustanove

VIDEO K9: Sedam ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i indirektnih budžetskih korisnika Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku dobili su sredstva iz pokrajinskog budžeta za unapređenje svojih usluga u iznosu od 98 miliona dinara.

0
211

Direktori sedam ustanova socijalne zaštite sa teritorije Vojvodine potpisali su ugovore sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u iznosu od 98 miliona dinara.

Sredstva su namenjena poboljšanju pružanja usluga u tim ustanovama.

“Dakle, 2017, 2018. i 2019. godina, uložena je prva milijarda dinara u ustanove za smeštaj kako starijih lica tako duševno obolelih i domova za decu i omladinu. Dakle, milijarda dinara u tri budžetske godine”, istakao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku.

Cilj je, kako je kazao, poboljšanje standarda i kvaliteta usluga korisnicima u svih 27 ustanova socijalne zaštite.

“Ustanova kolevka u Subotici 5 miliona dinara, nemam sad ovde nažalost, namenu nisu mi dostavili, Otklon Stara Moravica 3 miliona dinara, Dom Veternik 41 milion dinara, gerontološki centar Zrenjanin 15 miliona dinara, Gerontološki centar Novi Sad 9 miliona i 800, Dečije selo 11 miliona i Dom Čurug 13 miliona i 200 hiljada dinara””, kazao je Vuletić.

Ustanove Otklon Stara Moravica i Dom Čurug biće prioriteti i u narednoj godini što se ulaganja tiče, istakao je Vuletić s da se, kako je rekao, decenijama unazad nedovoljno ulagao u njih.

“Evo i danas Dom Veternik je od strane Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova obezbeđen 41 milion dinara za sređivanje, odnosno uređenje vešeraja centralnog u domu i nabavku opreme i nameštaja za isti”, rekla je Ana Vila ispred Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku.

“Ja apelujem zbog toga na ministarstvo i na Pokrajinski sekretarijat, Republičko ministarstvo da se reši problem zapošljavanja u našem sektoru, slično kao u zdravstvu, pošto sam ja lekar po profesiji i mislim da je tamo liberalniji. Jer se bojim sve većih problema, maltene kolpasa u funkcionisanju osnovnom. I još jednom, nažalost moramo pričati o finansijama. Neke zadnje četiri godine nije podizana cena smeštaja kvaliteta usluga u svim gerontološkim centrima”, istakao je Zoran Slavujević ispred Gerontološkog centra Srem iz Rume.

“Gerontološki centar u Subotici je na poslednjem konkursu dobio 28 miliona i 600 hiljada dinara i ideja jeste da se nastavi sa realizacijom plana protivpožarne zaštite odnosno da se obezbede protivpožarne saobraćajnice u najvećem objektu gde je smešteno 250 korsisnik, da bismo apsolutno ispoštovali plan protivpožarne zaštite u skladu sa važećim zakonskim propisima”, kazao je Nenad Ranišević iz Gerontološkog centra Subotica.

Pokrajinski sekretar je dodao i to da će naredna godina biti godina socijalne politike i socijalne zaštite kako bi starim licima, mladima i bolesnima bili obezbeđeni adekvatni uslovi za smeštaj i boravak u relevantnim ustanovama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.