95 godina Arhiva Vojvodine

VIDEO K9: Na Međunarodni dan arhiva, Arhiv Vojvodine proslavio je 95 godina postojanja. Jubilej je obeležen predstavljanjem monografskog izdanja i tematskom izložbom arhivskih dokumenata Arhiva Vojvodine ,,Dr Dimitrije Kirilović“.

0
18

U Amfiteatru Arhiva Vojvodine obeleženo je 95 godina postojanja ove ustanove.

Jubilej je posvećen glavnom arhivaru Dimitriju Kiriloviću, u čiju čast je predstavljeno monografsko izdanje i postavljena istoimena tematska izložba arhivskih dokumenata.

Arhiv Vojvodine je osnovan 1926. godine, a najstariji očuvan dokument koji čuva potiče iz 12. veka i jedan je od najstarijih u svim arhivima. Među hiljadama dokumenata Arhiv čuva i one koji su korisni i potrebni svim građanima, a to su imovinska stanja te matične i katastarske knjige.

Ova ustanova sa arhivskom građom od preko 15 hiljada naslova predstavlja bogatu riznicu ne samo dokumenata, već i kulturnog identiteta našeg naroda i države.

Arhiv Vojvodine je predstavio projekat ,,REWOMEN“ koji je realizovan u saradnji sa Fondacijom 2021. Projekat je odobren u okviru programa ,,Evropa za građane i građanke – Evropsko sećanje“, u kojem učestvuje devet država.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.