90 godina krila Vojvodine

VIDEO K9: Vazduhoplovni savez Vojvodine će u utorak napuniti 90 godina postojanja i rada. Devetu deceniju obeležiće prigodnim manifestacijama za sve ljubitelje vazduhoplovstva.

0
978

Mesni odbor Kraljevskog aerokluba u Novom Sadu 1928. godine prerastao je u Oblasni odbor Aerokluba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nadležan za Banat, Bačku, Baranju i Slavoniju do Broda, što u Vazduhoplovnom savezu Vojvodine smatraju datumom svog osnivanja.

“Obeležavanje će se održati 11. decembra na Spensu i pozivamo sve da nam se tog dana pridruže”, rekao je Željko Vuletić, sekretar Vazduhoplovnog saveza Vojvodine.

Pored Svečane skupštine Vazduhoplovnog saveza Vojvodine, koja će biti održana u utorak, najavljeno je i otvaranje izložbe ” Letovi nad Panonskom ravnicom”, kao i okrugli sto pod nazivom Nastanak i razvoj vazduhoplovstva u Vojvodini.

Ovo nije i jedina najavljena manifestacija koja će biti održana ovih dana.

“Prva manifestacija je 90 godina vazduhoplovstva i osnivanja Vazduhoplovnog saveza Vojvodine, a drugi događaj je vezan za stogodišnjicu prisajednjinje Vojvodine Kraljevini Srbiji i iz oblasti sporta. U subotu organizujemo jedan veliki turnir za preko 400 takmičara u kojem će učestvovati selekcije Srema, Banata i Bačke i specijalni gost reprezentacija Republike Srpske, koji će se takmičiti u tri sporta odbojka, košarka i rukomet”, naveo je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu.

Vojvodina baštini vazduhoplovnu tradiciju dužu od jednog veka, a Vazduhoplovni savez Vojvodine i njegovi aeroklubovi su dali krila brojnim zaljubljenicima u nebo i letenje.

Tokom decenija postojanja Savez je iznedrio 22 svetska i 10 evropskih prvaka, organizovao brojna domaća i međunarodna takmičenja, dobijao najviša priznanja, a zaslužan je i za obuku više od 18.000 vazduhoplovaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.