90 godina Kola srpskih sestara u Novom Sadu

VIDEO K9: Udruženje Kolo srpskih sestara u Novom Sadu obeležava jubilarnih 90. godina postojanja i humanitarnog rada.

0
146

Udruženje Kolo srpskih sestara Eparhije bačke u Novom Sadu ove godine slavi jubilarni 90. rođendan. Kroz svoj rad dug skoro jedan vek, ovo udruženje se bavi akcijama i sekcijama koje promovišu kulturno nasleđe i tradiciju.

A osnovna svrha „Kola“ jeste da pruže pomoć putem humanitarng rada i pomognu svima onima kojima je pomoć potrebna.

„Sekcija za kulturu je jedna od dominantnih koja opstaje dvadeset godina, održavamo koncerte, kolonije, aukcije od tih prodatih slika sa kolonije, održavamo kontakte sa svim institucijama u gradu sa pozorištem, sa Maticom srpskom. Uvek imamo dobre učesnike trudimo se da bude onako obeleženo u duhu tog praznika, da se tu čuju i gusle da tu bude i folklora da tu bude i pesama starih i da to ostane kao neka tradicija što u stvari već i jeste”, rekla je Dara Maletić, potpredsednica Kola srpskih sestara u Novom Sadu.

Davne 1903. „Kolo srpskih sestara“ osnovala je Nadežda Petrović u Beogradu, a zatim 23 godine kasnije, pod vođstvom Savke Subotić, ovo udruženje počinje sa radom i u Novom Sadu. Posle Drugog svetskog rata udruženje je ukinuto, da bi opet počelo sa humanitarnim akcijama od 1991.

„Prihodi od tih akcija, to je ta humanitarna stvar, ta sredstva se usmeravaju na one kojima je potrebna, obično u zadnjih, hajde da kažemo, dvadesestak godina, ide najčešće za bolesnu decu”, navela je Maletić.

Pored sekcija za kulturu, ručne radove, literarne sekcije i drugih, bitnu ulogu zauzima i zdravstvena sekcija, kroz koju ovo udruženje pomaže oboleloj deci, ali i zavisnicima, psihijatrijskim bolesnicima, kao i starim i nemoćnim.

„Najveći broj su zavisnici od narkotika koji se prvo detoksikuju u bolnici, a onda u razgovoru sa ocem Brankom koji ih upućuje u pet kuća, jedna kuća pripada samo gradu Novom Sadu, to je u Čeneju, i za tu čenejsku kuću mi svake godine napravimo projekat za koji dobijemo novčana sredstava od grada“, reklla je dr Nada Aranicki, specijalista za plućne bolesti i članica Kola.

Pored velike volje i velikog srca članica, u „Kolu srpskih sestara“ i dalje postoji problem pronalaženja bolje lokacije za njihovo udruženje, kako bi bili pristupačniji i vidljiviji javnosti.

„Ako bismo imali i bolje uslove možda bismo imali i više članova mi za sad imamo aktivnih oko trideset a aktivniji oko pedest. Koji se vode na spisku, ali moramo da kažemo da su to uglavnom žene, kad odu u penziju onda nađu sebe. To je šteta, „Kolu“ treba pdmladak, kolu treba sveža krv, što se kaže, trebale bi nove inicijative, novi vidovi rada“, istakla je Maletić.

Udruženje „Kolo srpskih sestara“ posebno je ponosno na Oktobarsku nagradu koju im je grad dodelio 2015. godine, kojom im je grad odao priznanje za predan rad u poslednjih devet decenija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.