85 godina od rođenja Mike Antića

VIDEO K9: Na današnji dan pre 85 godine rođen je naš pesnik, novinar, publicista i stvaralac Miroslav Mika Antić.

0
435

Povodom godišnjice rođenja pesnika Miroslava Antića, a u okviru manifestacije “Antićevi dani”, delegacije grada Novog Sada položile su cveće na grob novosadskog velikana i kod njegovog spomenika u Dunavskom parku.

“U umu svakog pojedinca koji se sretne sa delima tog velikog umetnika, Mika Antić se ponovo rađa. Novi Sad kroz “Antićeve dane” pokušava da se oduži ovom velikom umetniku. Ove godine obeležavamo i jubilej, to jest desetogodišnjicu manifestacije, a nadam se da će biti održani i stoti, jer Novi Sad to duguje ovom velikom umetniku”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada.

Prilikom odavanja počasti Miroslavu Antiću u Dunavskom parku, njegovu poeziju recitovala je učenica Osnovne škole “Miroslav Mika Antić”, a pesnik Vukašin Vojvodić pročitao je pesmu koju je napisao za ovu priliku.

“Naš Grad može da bude ponosan na velikane koji su ostavili svoj pečat u istoriji našeg Grada. Mika Antić jeste jedan od njih i Grad se trudi na razne načine da to da na značaju i zbog toga postoji Deseti “Antićevi dani”. Imamo i jubilarnu manifestaciju,a  cilj i želje su nam da u narednom periodu ta manifestacija ima još bogatiji program”, naveo je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

U Svečanoj sali Gradske kuće  potom je održana svečana sednica manfestacije „Antićevi dani“, na kojoj je prof. dr Bošku Suvajdžiću, autoru pesničke knjige „Anima viva“, uručena nagrada za najbolju zbirku pesama u 2016. godini.

Dodeljene su i zahvalnice najznačajnijim ljudima koji su inicirali da se manifestacija pokrene – nekadašnjem predsedniku Skupštine grada Novog Sada Zoranu Vučeviću, Raši Popovu, Drašku Ređepu i, posthumno, Brani Crnčeviću.

Prisećajući se kako je pre 10 godina pokrenuta manifestacija „Antićevi dani“, Zoran Vučević je kao predsednik Skupštine grada podržao ideju Draška Ređepa da manifestacija zaživi.

„Tokom ovih godina manifestacija „Antićevi dani“ izrasla je u instituciju i stekla respektabilan ugled. Nikada nije potpala pod političku ruku bilo koje vlasti koja je u prethodnom periodu postojala. Sebi je obezbedila trajnost i ugled“, istakao je Vučević.

Na kraju svečanosti predstavljena je Antićeva knjiga pesama „Živeli prekosutra“ iz 1973. godine o kojoj je govorio Vladimir Zubac. U muzičkom delu programa učestvovao je gitarski duo Braća Krstić.

Manifestacija “Antićevi dani” upriličena je do 17. marta na više lokacija u gradu, a program je dostupan na sajtu Kulturnog centra Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.