82. godine od Novosadske racije

VIDEO K9: Program "Ledena tišina" kojim će biti obeležena 82. godišnjica od Novosadske racije predstavljen je danas u Gradskoj kući.

0
28

Program “Ledena tišina – sećanje na pogrom i žrtve Novosadske racije 1942. godine” predstavili su danas u Gradskoj kući Novog Sada članovi Odbora za obeležavanje 82. godišnjice Novosadske racije.

“Bez institucionalizacije kulture pamćenja i kulture sećanja ni jedan narod i nacija ne mogu biti sposobni da dosegnu punoću svoga postojanja i cilja”, izjavio je predsednik ovog odbora koji već punu deceniju organizuje aktivnosti povodom ovog značajnog datuma.

Povodom 82. godišnjice od pogroma Srba, Jevreja i Roma u Novosadskoj raciji i 23. januara ove godine biće održana komemoracija na Keju žrtava Racije na platou ispred spomenika Porodica, koja će početi u 12 časova. Predviđeno je obraćanje gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, a pomen će služiti episkop Bački Irinej i vrhovni rabin Srbije Isak Asiel. U kulturnom delu programa na keju nastupiće horovi Saborne crkve Sveti Georgije i “Hašira” Jevrejske opštine. Nakon toga će biti održan pomen na plaži Štrand na mestu na kojem su 1942. godine pripadnici mađarske okupacione vlasti vršili masovne egzekucije Novosađana. I ove godine biće nastavljeno sa obeležavanjem mesta u gradu na kojima su bila najmasovnija stradanja civila tokom Racije a spomen ploča biće postavljena na kapeli na Uspenskom groblju.

Ove godine je punih osam decenija od deportacije novosadskih Jevreja što će, kako je rečeno, takođe biti obeleženo na dostojanstven i svečan način.

Predsednik Odbora pohvalio je danas i rad Kulturnog centra Novog Sada koji je i ove godine pripremio bogat i sadržajan program koji je počeo 16. januara sećanjem na Aleksandra Tišmu, a biće završen 30. januara u Mošorinu izložbom o stradanju pravoslavnih sveštenika u u raciji u naseljima Šajkaške.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.