81 godina od rođenja Čedomira Popova

VIDEO K9: Na današnji dan pre 81 godinu rođen je naš istoričar Čedomir Popov. Tim povodom porodica Popov, u saradnji sa Maticom srpskom, organizovala je okrugli sto o životu i radu ovog velikana.

0
813

Prijatelji, porodica i kolege danas su se u velikom broju okupili u Svečanoj sali Matice srpske, kako bi pričali o životu i radu akademika Čedomira Popova.

Popov, osim što je bio istoričar i profesor, bio je i počasni predsednik Matice srpske.

“Akademik Čedomir Popov, naš prethodni počasni predsednik, je jedan od najsvetlijih i najvažnijih likova u istoriji Matice srpske. Svojom inicijativnošću, velikim idejama, izuzetno pozitivnim odnosom prema svojoj okolini, prema svojim najbližim saradnicima on je stvarao jednu atmosferu i raditi u Matici srpskoj je bila čast i bilo je jedno veliko zadovoljstvo”, rekao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

Dr Jelena Popov, supruga Čedomira Popova želela je da baš na današnji dan, simbolično, predstavi svoju knjigu ” Istorija na delu “.

“Ja sam se opredelila za drugi vid odbrane od tuge, a to je bio radim na Čedinim knjigama. Prvo sam sredila biblioteku, onda sam uzela da njegovu prepisku sredim, pa sam videla da ima dosta radova koje je objavio , te sam 2015. godine objavila dopunu bibliografije”, navela je dr Jelena Popov.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.