80 godina dobrog semena

VIDEO  K9: U Srpskom narodnom pozorištu danas je održana Svečana akademija Instituta za ratarstvo i povrtarstvo povodom 80 godina svog uspešnog rada. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz sveta politike, poslovnni partneri, naučnici, poljoprivredni proizvođači i mnogi drugi.

0
708

U protelkih 80 godina novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo je od skromne istraživačke stanice izrastao u giganta evropske i svetske poljoprivredne nauke i svojim radom omogućio prehrambenu sigurnost građana, izjavila je direktorka Instituta dr Svetlana Balešević Tubić.

“Danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima status Instituta od nacionalnog značaja sa 620 zaposlenih, pri čemu snagu čine 103 istraživača, odnosno 93 doktora nauka. Naučna produkcija Instituta obuhvata 10.000 rezultata od čega je u Institutu stvoreno i u našoj zemlji registrovano 1250 sorti hibrida raznih poljoprivrednih biljnih vrsta i 1100 priznato i registrovano širom sveta”, istakla je Balešević Tubić.

Osim sortama i hibridama, kako je rekla, Insitut može da se ponosi i brojnim državnim priznanjima i odlikovanjima za svoj višedecenijski rad, te velikim brojem monografija, knjiga i časopisa i drugim rezultatima, poput uspešno organizovanih međunarodnih konferencija na kojima su bili i organizatori i uvaženi učesnici.

“Da je Institut prepoznat i od Međunarodne naučne zajednice dobili smo organizaciju dve najznačajnije Konferencije, Svetska konferencija o suncokretu i Svetska konferencija o soji, koja se po prvi put organizuje na prostorima Evrope i to baš ovde u Novom Sadu”, kazala je Balešević Tubić.

Novi Sad ima čime da se ponosi jer je Vlada Srbije ovaj Institut proglasila institucijom od nacionalnog značaja, istakli su gosti na proslavi jubileja.

“Vlada Republike Srbije je, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa velikim zadovoljstvom Institut proglasila institucijom od nacionalnog značaja u maju ove godine”, navela je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

 

“Ogledna polja Instituta su i potvrda našeg strateškog partnerstva. Grad Novi Sad svake godine omogućava Institutu za ratarstvo i povrtarstvo preko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta i očekujem da će uz podršku Ministarstva poljoprivrede naše planove i partnerstvo još jače učvrstili”, istakao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo, podsetio je gradonačelnik, stvorio je brend NS seme i postao lider u poljoprivredi, ne samo u Novom Sadu već i u celoj Srbiji, izrastavši u jednu od najvažnijih institucija u agraru, koji je, prema njegovim rečima, naša šansa za budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.