8. septembar- Svetski dan Gomboca

VIDEO K9: Danas će po prvi put u istoriji, biti obeležen Svetski dan gomboca. Ova prelepa poslastica dobila je svoj dan u kalendaru na predlog koji je potekao iz Srbije, a koji su podržali ljubitelji ovog jela iz čak 41 zemlje širom sveta.

12

Cilj Svetskog dana gomboca jeste da ih očuva u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama, ali i da motiviše sve koji se bave pravljanjem gomboca da nastave da ih razvijaju, unapređuju i smišljaju nove vrste.

Ljubitelji gomboca iz Beograda pokrenuli su inicijativu za uspostavljanje Svetskog dana gomboca kroz peticiju koja je otvorena na Instagramu i Fejsbuku.

Za samo 10 dana više od 1.700 komentara iz čak 41 zemlje širom planete podržalo je ovu ideju.

Tri simbolike stapaju se u datumu za obeležavanje Dana gomboca, kažu inicijatori.

Prvo, jer je kraj avgusta vreme kada šljive sazrevaju pa se septembar generalno može smatrati mesecom gomboca, drugo, dve gomboce jedna do druge imaju oblik broja osam (8) i treće, kada se broj osam postavi u horizontalni položaj dobijamo znak za beskonačnost.

Tako će gomboce, kao jedno od jela sa najdužom tradicijom na svetu, prvi put stati rame uz rame sa svim jelima i napicima koji su svoje dane upisali u svetskom kalendaru značajnih datuma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.