8. Međunarodni festival pameti

VIDEO K9: U Skupštini AP Vojvodina, danas je održana svečanost proglašenja pobednika 8. međunarodnog Festivala pameti, koji okuplja velik broj učenika srednjih škola iz Srbije i regiona.

0
961

Festival je okupio veliki broj učenika srednjih škola iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije i Slovačke, koji se takmiče u toku školske godine.

Od oko 1.000 učenika, žiri bira 60 najboljih, koji se dalje nadmeću u finalu i kada se biraju pobednici ovog festivala. Osim slagalice DORIS, srednjoškolci na ovom takmičenju rešavaju ideje za kreativnost i ideje za biznis.

“Osam godina traje ovaj Festival, i svake godine se uvek iznenadim kako uvek ima učenika sa novim idejama bez obzira što je pre toga puno učenika već pokazalo svoje velike sposobnosti. Ova slagalica je stvarno pokazala da podstiče kreativnost kod učenika koji na bazi takmičenja postaju samosvesniji svojih sposobnosti i vrednosti, imaju veru u sebe, oslobađaju se onih osnovnih prepreka za kreativnost, a to što znači autocezura, strah od procene, strah od promene i tako dalje”, rekao je mr Zdravko Živković, kreator slagalice DORIS.

Međunarodni Festival pameti je projekat koji je organizovan pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine u saradnji sa Mensom Srbije i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment FIMEK.

“Samim tim što su to mladi ljudi i što je ovo međunarodni festival u koji je uključeno koliko imam informaciju 6 zemalja, govori da se tu stvaraju neka nova poznanstva, nova iskustva, to je nešto drugo, i samim tim govori da je Srbija zemlja koja je otvorena i koja prati sveukupne trendove bez obzira što nismo članovi Evropske unije”, naveo je Milan Kovačević iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

 

“U kategoriji partnera pokušavamo da pomognemo, da promovišemo, da damo doprinos kao Fakultet pogotovo ako znamo da upravo ova slagalica DORIS i jedan segment koji se realizuje na FIMEK-u, segment jednog takmičenja, znači FIMEK nagrađuje znanje”, kazao je prof. dr Dragan Saleša, dekan FIMEK-a.

Kreativne radove finalista ocenjivao je žiri u sastavu od deset domaćih i međunarodnih stručnjaka, a učenici – finalisti, njihovi profesori, predstavnici regiona i ambasada, prisustvovali su svečanom izboru pobednika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.