8. mart, više od cveća i polkona

VIDEO K9: Naše društvo ima još dosta toga da nauči o tome kako da poštuje žene i zbog čega je važno uspostavljanje rodne ravnopravnosti, rekla je u emisiji Otvoreni ekran Dragana Ćorić iz Udruženja Roditelj.

0
348

Srbija ima odličan zakonski okvir ka uspostavljanju pune ravnopravnosti žena i njihovog uvažavanja, ali je simptomatično to što je neophodno zakonima primoravati građane da se ponašaju na jedan civilizacijski način, rekla je Ćorić.

“Zgodno je da najavim da se na sajtu Grada Novog Sada nalazi Nacrt lokalnog akcionog plana sprovođenja lokalne strategije upravo za rodnu ravnopravnost. I kada sam dobila rešenje da sam ja član te komisije, reakcija nekih mojih kojega je bila ‘jao, Gospode, opet vi feministkinje’. Meni je jako žao što čak i ta reč feministkinja dobila neki pogrdan prizvuk. Ispada kao da su ti nalepili neku etiketu, kao da činiš neko krivično delo”, navela je ona.

Cvet koji se na 8. mart poklanja ženama, devojkama i devojčicama i poštovanje i pažnja koje im se na taj dan ukazuje, ne treba da budu rezervisani samo za Dan žena, već tokom cele godine, istakla je Ćorić.

“Naravno da meni nije nikakav problem i uvek mi deluje simpatično kada ja mojoj rođenoj kćerki kupim cvet, jer ja u principu nju poštujem kao osobu, na starnu malo one tinejdžerske stvari koje sada malo povremeno iskaču, ali ja nju potpuno poštujem kao osobu svih 355, odnosno svih 366 dana u godini”, kazala je Ćorić.

Sintagma “rodna ravnopravnost”, smatra Ćorić, dobija drugačiji smisao od onog koji bi trebala da ima zbog toga što se mnogi probremi u ovoj oblasti , prema njenom mišljenju, rešavaju na pogrešan način.

“Rodna ravnopravnost je mnogo više od toga da se jednak broj žena nalazi na rukovodećim mestima, da svaka treća osoba na listi kandidata za, recimo, poslanike u Narodnoj skupštini mora da bude žena. Možda će se neko složiti samnom, možda neće,  ja sam protiv toga da to mora da bude. Ne, neka ona bude na listi, ali zato što je to prosto zaslužila”, smatra Ćorić.

Ćorić je ovom prilikom najavila predavanje o osnaživanju žena koje će održanti u sredu 20. marta u Kulturnom centru Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.