8. Jula premijera u Srpskom narodnom pozorištu

VIDEO K9: U Srpskom narodnom pozorištu nastavljen je rad na predstavi „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ čija je premijera planirana za 8. jul.

0
13

Rad na predstavi „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića, nastavljen je u SNP-u koje njeno premijerno izvođenje planira narednog meseca, za 8. jula.

Prema rečima reditelja, Rozenkranc i Gildenstern su dvojica manje bitnih likova iz Hamleta koji pokušavaju da pronađu smisao i svrhu svog postojanja u determinisanom svetu Šekspirovog Hamleta.

Međutim, koliko god je njihova uloga mala i nebitna, u odnosu na razmere velike tragedije kraljevića Danskog, bez njih se ona ne može odigrati.

Kroz delo se pojavljuju i preispituju motivi otuđenja, nemogućnosti spoznavanja istine, gubitka identiteta, neumitnosti smrti, nemanja slobodne volje.

U predstavi igraju: Aleksandar Milković (Rozenkranc), Vukašin Ranđelović (Gildenstern), Aleksandra Pleskonjić (Prvi glumac), Sanja Mikitišin (Gertruda), Jovana Pleskonjić (Ofelija), Aleksandar Gajin (Klaudije), Ljubiša Milišić (Polonije), Danilo Milovanović (Hamlet) i Grigorije Jakišić (Alfred).

Muziku komponuje Irena Popović Dragović, kostimograf je Senka Ranosavljević, scenograf je Željko Piškorić, za scenski pokret zadužen je Igor Greksa, a saradnici na tekstu su: Mina Petrić, Nikola Đonović i Divna Stojanov.

Svoje kultno delo „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ Tom Stopard je i režirao 1990. godine, a glavne uloge tumače Geri Oldman, Tim Rot, Ričard Drajfus. To je bila prva i jedina Stopardova režija, a film je osvojio „Zlatnog lava“ u Veneciji iste godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.