79 godina od početka racije

VIDEO K9: Na današnji dan 1942. počela je ozloglašena Novosadska racija tokom koje je ubijeno više od 1.200 ljudi. Komemoracija žrtvama biće održani sutra na Keju žrtava Racije.

23

Na današnji dan 1942. godine u 6 časova ujutru počela je ozloglašena Novosadska racija, tokom koje je ubijeno više od 1.200 stanovnika našeg grada, među kojima je bilo i 165 dece.

Tada su na uglu Miletićeve i Grčkoškolske ulice vršena masovna ubistva Jevreja i Srba iz ovih i okolnih ulica koje su mađarski okupatori dovodili u grupama, terali ih da kleknu i pucali im u leđa.

Sa Štranda su čuli neprestani pucnji i zapomaganje žrtava, kao i sa Keja, iz kasarni i drugih ulica.

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad, Marko Adam, na današnjoj konferenciji Odbora za obeležavanje Novosadske racije izjavio je da se u januaru 1942. godine nije dogodila racija, već, kako kaže, jedna surova osveta i ratni zločin.

Kako kažu u Eperahiji bačkoj, o Novosadskoj raciji se i dalje ne zna mnogo, stoga je potrebno da mlađe generacije o njoj uče iz udžbenika. Stoga su, navode, uputili apel da se u školama uvede nastavna jedinica o ozloglašenoj raciji u Južnoj bačkoj. Nadaju se i da će u ovoj godini pribaviti svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju memorijalnog centra žrtvama Racije, ali i da će se u narednom periodu steći uslovi izgradi spomenika porodici Jovandić koja je nastaradala u raciji.

Odbor za obeležavanje godišnjice Novosadske racije izrazio je i zahvalnost Kulturnom centru Novog Sada kao i Arhivu grada i Vojvodine, gde se realizuju programi izložbe pod nazivom „Ledena tišina“.

Svečano obeležavanje 79-ogodišnjice pogroma u Novosadskoj raciji biće održano sutra na Keju žrtava Racije uz obraćanje gradskih zvaničnika i pomen predstavnika Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve koji će služiti Episkop bački Irinej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.