77 godina od Novosadske racije

VIDEO K9: U novom Sadu danas je održan centralni pomen žrtvama Racije, ratnog zločina u kojem je pre 77 godina na najsvirepiji način ubijeno i u Dunav bačeno više od 1200 ljudi.

0
337

U vodama Dunava , od 21. do 23. januara 1942 godine, nestalo je više od 1.200 Novosađana, najviše Jevreja, Srba i Roma, koje su pobili mađarski fašisti.

Na Keju žrtava racije, a potom i kod spomen-ploče na Štrandu, održan je pomen žrtvama pogroma, kojima je, osim predstavnika grada, pokrajine, Jevrejske zajednice i sveštenstva, prisustvovao veliki broj sugrađana i potomaka tragično nastradalih te hladne zime.

“Spomenik “Porodica” posvećen nevinim žrtvama novosadske racije, kojem se i ovog januara u tišini klanjamo nije samo spomen na prošlost, na jezivo stradanje naših sugrađana pre 77. godina ovaj spomenik je opomena za budućnost, to je opomena da ljudsko uvek mora da pobedi, da uvek mora da prevlada nad mržnjom i neljudskim. Spomenik “Porodica” je opomena da se fašističko zlo nikada ne ponovi”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Citirajući priču iz Talmuda, vrhovni rabin Srbije Isak Asiel, rekao je da je masa neutralnih posmatrača sve što je potrebno da bi zlo radilo svoj posao.

“Okupili smo se ovde na ovom novosadskom školskom času, da se podsetimo lekcije koja se nikada ne zatvara, ne pripada onim lekcijama koje kažemo naučili smo ih znamo ih, iz prostog razloga što život uvek satka situacije u kojima nas stavi pred ispit da vidi da li smo naučili tu lekciju dobro. Iz dana u dan, iz trena u tren”, rekao je Isak Asiel, glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji.

Episkop bački, Irinej Bulović podsetio je prisutne građane na tragičnu smrt braće Jovandić, sudbinu njihove majke Jelene Jovandić, koja je na svoje oči gledala svirepo ubistvo svoje dece od strane mađarskih hortijevaca.

“Ista ta žena koja je nadživela svih svojih pet sinova u posle ratno vreme već kada je od nje traženo da ukaže na ubice svoje dece imala je duhovne snage i hrišćanskog i ljudskog dostojanstva da kaže “Ja ne želim slepu odmazdu, ja ne znam ko su bili ljudi koji su pobili moju decu, zato ne mogu da imenujem nikoga a Bog će suditi svima, pa i njima”, kazao je Bulović.

Vence kod spomenika “Porodica” položili su i predstavnici izraelske i mađarske ambasade, Jevrejske opštine Novi Sad i Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, a sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac je spušten u Dunav.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.