75 godina logora u Narviku

VIDEO K9: U Skupštini Vojvodine danas je održana sednica srpskih i norveških predstavnika, na kojoj se govorilo o dosadašnjoj i budućoj saradnji, a fokus sastanka je bio obležavanje 75. godišnjice od osnivanja logora u norveškom gradu Narviku.

0
479

Sasatanak je imao za cilj unapređenje saradnje u okviru Skupštine evropskih regija, a najvažnije je uspostaviti ekonomske i kulturne zajedničke planove, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

“Imamo puno dodirnih tačaka. I ovi predstojeći dani će to posebno dokazati. Danas krećemo u izgradnju biletaralnog odnosa između Vojvodine, odnosno okruga Nordland. Imamo zajedničke dodirne tačke iz prošlosti, to će biti posebna tema o kojoj ćemo razgovarati, jer ove godine je obeležavanje 75-godišnjice osnivanja logora u Narviku. Spremamo se za taj čin obeležavanja koji će biti u junu mesecu. Isto tako, jedna od značajnih tema je i traženje ekonomskih, kulturnih, obrazovnih i svih ostalih tačaka na osnovu kojih možemo da gradimo buduću saradnju”, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Narvik je mesto na severu Norveške, u kamenitom predelu, među planinama koje su i u junu mestimično pokrivene snegom, na području na kojem se za vreme Drugog svetskog rata nalazio nemački logor za jugoslovenske zarobljenike.

“Mi odlično sarađujemo kroz AER, Skupštinu evropskih regija. I sada planiramo da nastavimo saradnju između regionalne administracije Norlanda i Vojvodine. Za nas je sasvim prirodno da počnemo sa kulturom i istorijom. I sada se upravo dešava to da će se obeležavati pomen onima koji su za vreme II svetskog rata odvedeni na prisilan rad u logor Norland”, navela je Sonja Stin, predsednica Skupštine Nordlanda.

Podsetimo, Nemci su koristili Jugoslaviju i Srbiju kao izvor radne snage za potrebe ratne industrije Nemačke, kao i drugih okupiranih zemalja, usled velikog nedostatka lokalnih radnika koji su poslati na front da se bore. Zarobljene partizane ili simpatizere jugoslovenskog partizanskog pokreta su koristili kao radnike na prinudnom radu u Norveškoj za izgradnju puteva na severu zemlje, kao i za mnoge druge građevinske radove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.