75 godina KUD-a “Svetozar Marković”

VIDEO K9: Kulturno umetničko društvo “Svetozar Marković” iz Novog Sada danas je obeležilo svečani jubilej, 75 godina postojanja.

0
25

Kulturno umetničko društvo “Svetozar Marković” jedno je od najsatrijih i najtrofejnijih kulturno-umetničkih društava u Srbiji.

Osnovano 3. maja, 1945. godine u Novom Sadu, svoju aktivnost ostvaruje kroz brojne folklorne sekcije različitih uzrasta, ženska pevačka grupa, hor, narodni orkestar, veliki tamburaški orkestar, dečiji orkestar, kao i kroz nekoliko škola.

Proslava jubileja održana je u skladu sa epidemiološkim merama, a svečanosti je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, kome je, kao predstavniku grada, uručena Zlatna povelja koju ovo društvo dodeljuje za višedecenijsku podršku i doprinos njihovom radu.

Plaketa za doprinos i podršku radu tog kulturno-umetničkog društva uručena je juče i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću.

Tokom svog dugog postojanja, kroz Društvo je prošlo preko 40.000 članova, a mnogi od poznatih i cenjenih javnih ličnosti su svoje prve umetničke korake napravile upravo u KUD-u “Svetozar Marković”.

Danas KUD broji više od 1.000 članova, okuplja decu svih uzrasta, srednjoškolace, studenate, radnike i penzionere.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.