70 godina Istorijskog arhiva Novog Sada

VIDEO K9: Prigodnim programom Istorijski Arhiv Grada Novog Sada danas obeležava 70 godina od osnivanja. Sedam decenija postojanja ove ustanove zaposlenima će čestitati i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić koji će tom prilikom obići i izložbu „Svetosavlje i naše doba na temu Patrijarh srpski Pavle“.

0
16

Prigodnom izložbom, Istorijski arhiv Novog Sada obeležio je danas jubilarnih 7 decenija postojanja i čuvanja obimne građe od sredine 18. veka do današnjih dana.

Direktor ove ustanove Petar Đurđev tom prilikom osvrnuo se na teške početke osnivanja Arhiva i naglasio važnost nacionalnog očuvanja kulture sećanja.

Gradska državna arhiva za područje grada Novog Sada i tadašnjeg sreza novosadskog, žabaljskog i bačko-palanačkog osnovana je Rešenjem od 21. maja 1954. godine. Novim Rešenjem iz 1956. ustanova menja naziv u Gradska državna arhiva u Novom Sadu, da bi svoj današnji naziv, Istorijski arhiv u Novom Sadu dobio u aprilu 1965. Odlukom Vlade Srbije od 30. aprila 2013. godine stiče i status ustanove kulture.

Istorijski arhiv je, nakon duže od 6 decenija čuvanja građe u nekadašnjim vojnim kasarnama, obitavanja u neuslovnim kancelarijama Gradske kuće i na Petrovaradiskoj tvrđavi, 2016. godine dobio savremeni, namenski izgrađen objekat, koji obezbeđuje najbolje uslove za čuvanje građe, kao i veliki izložbeni prostor za tematske izložbe i druge kulturne manifestacije, podsetio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Arhiv, kako je rekao, ima danas status međuopštinskog arhiva, a više od 9.000 metara arhivske građe u okviru preko 1.000 fondova su izvor podataka značajnih za političku, kulturnu i privrednu istoriju Novog Sada i okolnih opština. Prisutni su ovom prilikom obišli i izložbu „Svetosavlje i naše doba na temu Patrijarh srpski Pavle“, postavljenu u prostoru gradskog Arhiva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.