7 uhapšenih u nastavku akcije “Gnev”

VIDEO K9: Sedam osoba je uhapšeno u nastavku policijske akcije „Gnev” zbog sumnje da su izvršili krivična dela zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina.

0
13

U nastavku akcije „Gnev“ u Novom Sadu i Nišu uhapšeno je sedam osoba za koje policija sumnja da su izvršile više krivičnih dela, zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina, čime su protivpravno prisvojili preko 180 miliona dinara.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su četrdesetčetvorogodišnji S.Ć, pedesetogodišnji Z.B, tridesetdvogodišnji D. B, dvadesetdevetogodišnji V.B, šezdesetosmogodišnji R.D, tridesetsedmogodišnji M. D. i pedesetčetvorogodišnji N. G, dok se za jednom osobom još traga. S.Ć. i N. G. se terete i za krivično delo iz člana 136.

Zakona o bankama i zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvoljenu trgovinu. Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (1959) i V.D. (1982) koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Osumnjičeni se terete da su se neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 180 miliona dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.270.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.400.000 dinara.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 970.000‬‬ evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.