7. juli i antifašističke tekovine

VIDEO K9: U petak je obeležen Dan ustanka srbije u II svetskom ratu 7. juli, polaganjem venaca na spomen groblja i spomenike žrtvama NOB-a. Simbolično, istog dana u Novom Sadu je formiran Savez antifašista Vojvodine, koji će se boriti protiv svih vidova fašizma, kao i za očuvanje spomenika podignutih borcima NOB, najavio je Predsednik ovog saveza Duško Radosavljević u emisiji Press presek.

0
791

Nekada dan koji se u Srbiji brojnim manifestacijama slavio kao simbol otpora fašizmu, nakon raspada Jugoslavije, jačanja nacionalizma i osporavanja socijalističkih tekovina, 7. juli je marginalizovan i obeležava se polaganjem venaca na spomen obeležja, uglavnom u organizaciji Saveza udruženja boraca NOB-a.

Ovaj praznik je, podsetimo, zadržan i posle raspada SFR Jugoslavije i slavio se sve do 9. jula 2001. godine, kada je ukinut odlukom Vlade Srbije.

Poštujući demokratske principe, danas svako može da ima svoje političko uverenje, ali istorijska istina ne sme biti narušena, rekao je predsednik Saveza antifašista Vojvodine formiranog pre tri dana.

“Morate imati odgovornost prema izrečenom. Jer, mi imamo situaciju da 60 i više godina posle II svetskog rata ovakve pojave, ovakva zalaganja i stavovi Srbiju vraćaju u tabor poraženih snaga. Srbija i cela Jugoslavija, uopšte, partizanska vojska, njen vođa maršal Tito, su toliko bili visoko cenjeni posle II svetskog rata, da su to priznavali i oni sa kojima su, recimo, pripadnici poraženih snaga želeli da budu u dobrim odnosima”, rekao je Radosavljević.

U Srbiji su, nažalost, počev od kulture i sporta, do visoke politike, evidentna dešavanja koja zemlju guraju pravcu, gde u svakondnevnom živodu fašistoidne pojave postaju uobičajene, te je formiranje saveza poput ovog na čijem je čelu, kako je naveo, zapravo savez razumnih ljudi.

“I onda običan građanin, naravno, ili jedan njihov deo, idu prečicom da reše svoje probleme. I onda tu, od povećane stope kriminala, od ulaska u određene političke opcije, vrlo lako dolazimo do kršenja ljudskih prava, jer, ako vi bacite malu količinu plena velikom broju konzumenata, ne možete očekuvati da će u toj trci svi biti čestiti, da će biti dobri i pametni i, naravno, nema za sve nas mesta. I onda kreću priče – ima hleba za naše, nema za vaše”, naveo je Radosavljević.

Antifašizam je tokom Drugog svetskog rata i godinama nakon toga, bio pozitivna tekovina koja se mora negovati, posebno na ovim našim prostorima, istakao je Radosavljević, gde su se ljudi za njega borili i ginuli.

Najmanje što može da se učini za te žrtve je očuvanje spomenika podignutih u njihovu čast, a potom i nastaviti borbu protiv svih vidova fašizma kako se to zlo ne bi ukorenilo u Srbiji, zaklučio je predsednik Saveza antifašista Vojvodine.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.