63. rođendan Novosadskog univerziteta

VIDEO K9: Promocijom novih profesora emeritusa i dodelom nagrada za naučni i stručni rad studenata u tekućoj školskoj godini, Univerzitet u Novom Sadu svečano je danas proslavio 63 godine od svog osnivanja.

0
96

U amfiteatru Rektorata danas je svečano obeležena 63. godina od kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o osnivanju Univerziteta u Novom Sadu, kojim su ranije osnovani fakulteti povezani u jedinstvenu novosadsku akademsku zajednicu.

Među uspesima koji su obeležili prošlu godinu, rektor Univerziteta Dejan Madić pomenuo je, između ostalog, njihov veliki istup u objavljivanju u međunarodnim časopisima i članstvu jednom velikom konzorcijumu sa devet velikih evropskih univerziteta sa velikim grantom koji će koristiti studenti i istraživači ove ustanove, a među kratkoročnim planovima pomenuo je osnivanje još naučno-tehnoloških parkova.

Država se trudi da svim svojim univerzitetima daje jednak značaj, naglasila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović, i podsetila da predstavnici ovog ministarstva danas, na Vidovdan, prisustvuju i obeležavanju Dana Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na svečanosti u Rektoratu ovom prilikom promovisani novi profesori emeritusi Univerziteta, kojima je Senat Univerziteta dodelio ovo prestižno zvanje, prof. dr Božo Dalmacija i prof. dr Neda Mimica-Dukić  sa Prirodno-matematičkog fakulteta i prof. dr Livija Cvetićanin sa Fakultet tehničkih nauka.

Dodeljene su i nagrade za naučni i stručni rad studenata u tekućoj školskoj godini.

Sa 63 godine uspešnog delovanja, Univerzitet u Novom Sadu je mlad univerzitet koji ima snažan rast i razvoj i pledira da ostane večito mlad, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, Zoran Milošević.

Nagrade Univerziteta za naučni i stručni rad ove godine je primilo 47 studenata sa šest fakulteta, Filozofskog (1), Medicinskog (4), Prirodno- matematičkog (23), Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ (16), Tehnološkog (1) i Akademije umetnosti (2). Ovom prilikom uručene su i zahvalnice studentima-volonterima koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog zemljotresa u Turskoj početkom ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.