62 uhapšenih zbog sajber-kriminala

VIDEO K9: Troje građana Srbije, zajedno sa još 59 osoba, uhapšeno je u višegodišnjoj međunarodnoj policijskoj akciji usmerenoj na suzbijanje najtežih krivičnih dela iz oblasti sajber kriminala i falsifikovanja i zloupotreba platnih kartica.

681

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su N. C. (23) iz Beograda, N. Ž. (37) iz Kruševca i S. M. (36) iz Užica.

Oni se terete da su članovi nekoliko kriminalnih Internet foruma u kojima su bili jedni od administratora za probijanje bezbednosnih sistema banaka, krađu elektronskih podataka sa platnih kartica, kreiranja anonimnih komunikacija na Internetu i pravljenja i unošenja računarskih virusa u računarske sisteme i mreže.

Akciji je prethodila operativna akcija Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala “Ameks”, u kojoj je 10. jula ove godine uhapšeno 11 osoba, među kojima je bio i N. C.

Kako se navodi oni su na taj način pribavili imovinsku korist u do sada utvrđenom iznosu veću od osam miliona dinara tako što su na prodajnim mestima u Beogradu, kupovali skupocenu tehničku i drugu luksuznu robu, a zatim je prodavali na crnom tržištu za gotovinski novac.

Policijski službenici su posle izvršenih pretresa našli i privremeno oduzeli veliku količinu tehničke i druge luksuzne opreme, računarske opreme, kao i sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica i ličnih isprava.

Sve osobe iz Srbije sprovedene su u tužilaštva za organizovani i visokotehnološki kriminal u zakonskom roku.

Osumnjičeni u međunarodnoj policijskoj akciji “Shrouded Horizon” terete se da su kroz pravljenje i razmenu kriptolokera, malicioznih softvera za krađu podataka sa platnih kartica i ostalih kriminalnih aktivnosti našli zajednički interes u kriminalnim forumima na Internetu.

Predmet je poprimio internacionalni karakter nakon što je FBI obavestio predstavnike policijskih službi zemalja čiji su osumnjičeni građani članovi Internet foruma pod nazivima www.darkode.com, www.darkode.me.

U akciji koju sprovodi američki Federalni istražni biro (FBI), uz koordinaciju Europolovog centra za sajber kriminal, učestvovale su i policije Republike Srpske, Kanade, Australije, Indije, Brazila, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, Danske, Švedske, Letonije, Kipra, Kostarike, Kolumbije i Nigerije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.