60 miliona dinara nacionalnim savetima

VIDEO K9: Za sufinansiranje rada 17 saveta nacionalnih manjina u Vojvodini, pokrajina je ove godine izdvojila 60 miliona dinara.

240

Ove godine je Pokrajinski sekretarijat za nacinalne manjine, nacionalne zajednice opredelio 60 miliona i sto hiljada dinara za sufinansiranje stalnih troškova i troškova redovne delatnosti nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje imaju registrovano sedište na teritoriji Vojvodine.

“Naša pokrajina je i dalje čvrst oslonac delovanja i rada nacionalnih saveta nacionalnih zajednica. Ove ustanove kojih ima ukupno 17 sada već na teritoriji apv ostvarivaju prava nacionalnih manjina u više oblasti i iz godine u godinu iz budzeta AP se izdvajaju znatna sredstva za njihov rad”, rekao je pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.

Ugovori o dodeljenim sredstvima uručeni su predstavnicima nacionalnih manjina u Pokrajinskoj vladi.

Sredstva su određena na osnovu ugovora, a dodeljuju se putem rešenja, u četiri jednaka dela na kvartalnom nivou, do kraja godine, do kada nacionalni saveti nacionalnih manjina imaju obavezu da dostave i izveštaj o njihovom namenskom korišćenju.

“Odmah po potpisivanju ovog ugovora se ispaćuje prva rata godišnjeg iznosa što se dodeljuje i sredstva se koriste za troškove rada, kao i za redovnu deltanost nacionalnih saveta”, dodao je Njilaš.

Iako je iznos sredstava skoro isti u odnosu na prethodnu godinu, za savete nacionalnih manjina ovo je, kako kažu, velika pomoć za njihove godišnje aktivnosti, mada ne i dovoljna da pokrije sve troškove.

“Naravno da su sredstva nedovoljna iz jednog osnovnog razloga zato što Bunjevci kao matičnu državu priznaju Srbiju i druga sredstva ne dobijaju, dakle kada bismo imali još jedan deo makar ovoliki koliki dobijamo iz pokrajine onda bi bilo recimo pokriveno sve, a za sredstva koja ne dostaju uvek je neophodan dobar stari volonterizamm”, navela je dr Suzana Kujundzić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

 

“Mi smo od pokrajine dobili ista sredstva koja smo dobili i prošle godine, struktura je malo drugačija za redovnu i stalnu delatnost ali količina sredstava je ista. Ono što mi možemo reći jeste da smo izuzetno zadovoljni saradnjom sa Pokrajinskim telima, a sredstva uvek mogu biti veća”, rekla je Jasna Vojnić ispred Hrvatskog nacionalni saveta.

Na dodeli je rečeno i kako postoji mogućnost da kroz rebalans pokrajinskog budžeta bude dodatnih sredstava za izborne aktivnosti.

Sredstva su dodeljena nacionalnim savetima mađarske, slovačke, rumunske, hrvatske, romske, rusinske, makedonske, crnogorske, bunjevačke, češke, ukrajinske, nemačke, poljske, aškalijske, egipatske, grčke i ruske nacionalne manjine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.