60 godina Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

VIDEO K9: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 22. oktobra proslaviće 60 godina postojanja. Različitim aktivnostima ovaj značajan jubilej obeležavaju tokom čitave godine, a trenutno je aktuelna izložba o samoj zgradi Spomen-zbirke i njenom arhitekti Ivi Kurtoviću.

0
12

Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog u Novom Sadu otvorena je za javnost 22. oktobra 1961. kada je sam Pavle Beljanski u ulozi menadžera sopstvene galerije, u Spomen-zbirku doveo visoke zvaničnike, diplomate i elitne domaće i inostrane funkcionere.

Tako je Beljanski od svoje Spomen-zbirke formirao svojevrsnu instituciju koja je početak umetničke priče duge šest decenija. U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog tokom čitave godine, kroz različite kulturno-umetničke programe, obeležavaju ovaj značajan jubilej, rekla je Jelena Stojsavljević, kustoskinja Spomen-zbirke.

Na pitanje kako bi opisala proteklih 60 godina u Spomen zbirci Pavla Beljanskog, Stojsavljević odgovara – dinamično.  

U okviru obeležavanja ovog jubileja, 16. septembra je otvorena izložba “Spomen-zbirka Pavlja Beljanskog i njen arhitekta Ivo Kurtović”. Za razliku od mnogih drugih, u fokusu ove izložbe nisu dela koja se nalaze u objektu, već sama zgrada, kazala je autorka izložbe Valentina Vuković.

Centralna svečanost povodom obeležavanje 60 godina postojanja biće održana 22. oktobra, kada će biti dodeljena i nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja je ove godine pripala istoričarki umetnosti Katarini Simeunović.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.