60 godina Medicine rada u Novom Sadu

VIDEO K9: Služba za zdravstvenu zaštitu radnika Doma zdravlja "Novi Sad" ove godine obeležava svoj jubilej 60 godina rada.

0
598

Prvog januara 1969. godine Služba za zdravstvenu zaštitu radnika ušla je u sastav Doma zdravlja “Novi Sad”, gde se i danas nalazi, nakon punih šest decenija uspešnog rada.

“Služba zdravstvene zaštite radnika Doma zdravlja Novi Sad, popularno nazvana Medicina rada, je služba koja je potekla od prvog Dispanzera za medicinu rada 1959. godine kada se udružila sa još deset zdravstevnih stanica koje su bile smeštene po ambulantama i tako se formirala tadašnja Služba medicine rada. Znači, nju je činio taj dispanzer gde se radila čisto preventivna delatnost i zdravstvene stanice koje su u početku radile samo na zbrinjavanju bolesnih i povređenih radnika”, rekla je Olesja Nedić, načelnica Službe medicine rada.

Kako se u Novom Sadu iz godine u godinu povećavao broj tadnika, tako se vremenom pružanje ove vrste zdravstvene zaštite širilo pa se pojavila potreba za dodatnim uslugama poput kabineta za sportsku medicinu, oftamologiju, interne, kožno-venerične bolesti, a pridružila im se i lekarska komisija, tako da je Služba 1984. zbog sveobuhvatnog i intenzivnog rada dobila Oktobarsku nagradu grada Novog Sada.

“1987. godine je prerasla u Specijalizovani zavod za zdravstevnu zaštitu radnika kada je brinula o 60.000 radnika. Mo smo zbrinjavali 60.000 radnika u 33 zdrvstvene ustanove. Konkretno, Služba je zbog ove tranzicije i svih ovih perioda, jer se mi vežemo za privredu, kako je privreda propadala, kako su bile sankcije i sve ostalo Medicina rada se morala prilagođavati tim uslovima. Mi smo se organizaciono menjali da bi sada bili organizovani tako da je posebno organizovano Odeljenje preventive, gde se radi samo specifična preventiva radnika je l’ i na zaštiti radnika i na takozvano 4 odeljenja kurative, gde radimo na zbrinjavanju obolelih i povređenih pacijenta”, kazala je Nedić.

Ona je precizirala da ova Služba ima 87 zaposlenih, 41 lekara, od kojih je 8 specijalista medicine rada, jednog doktora nauka i dva primarijusa, 2 specijalista opšte medicine, 1 oftamologa i 30 doktora medicine, a na doktorskim studijama su 2 lekara.

Tu su i 2 psihologa, kao i 44 medicinske sestre, a sama Služba danas brine o zdravlju 42.000 pacijenata u 8 radnih organizacija i 4 velika objekta doma zdravlja.

“U ovom preventivnom delu koje se zove Specifična preventivna zdravstvena zaštita radnika, tu se rade pregledi radnika radi ocene zdravstvene sposobnosti. Gledamo radnike koji rade na mestima sa povećanim rizikom. To se uglavnom sa firmama sklapaju ugovori gde se rade tzv. Prethodni pregledi pre stupanja na posao, odnosno periodično na osnovu nekog periodiciteta, nakčešće je to godinu dana koje se prate zdravstveno stanje tih radnika. Izdajemo razna lekarska uverenja po raznim osnovama”, istakla je Nedić.

Doktorka Nedić je ukazala da služba pruža usluge svim pacijentima rukovodeći se stručnim kriterijumima i prateći moderna medicinska dostignuća. Zanimljivo je, kako je navela, da je zbog odlične organizacije Finska svojevremeno preuzela model rada ove naše Službe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.