60 godina Departmana za geografiju

VIDEO K9: Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu danas je svečano obeležio 60 godina postojanja.

0
99

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu osnovo je 1962. godine akademik Branislav Bukurov. Tokom proteklih šest decenija postojanja, Departman sa razvio i ojačao i danas spada u red poznatih evropskih geografskih instituta.

Šezdeseta godina postojanja ove visokoobrazovne ustanove svečano je proslavljena u Amfiteatru “Mihajlo Pupin” na Trgu Dositeja Obradovića.

Ta odluka se, kako je navela prof. dr Milica Pavkov Hrvojević dekanica PMF-a, pokazala dalekosežnom, jer su to danas grane koje privredi donose veliki boljitak, a na fakultetu najviše studenata upisuju na tim smerovima.

Sam departman je u poslednjih 10 godina vodeći po broju međunarodnih projekata koji se odvijaju na fakultetu, a u dva posto najcitiranijih naučnika sa Stendfordske liste je i akademik prof. Slobodan Marković koji dolazi sa ovog departmana.

Na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo radi blizu 100 zaposlenih, a studira preko 2000 studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.

U Vojvodini je broj turista u odnosu na 2019. godinu veći za četvrtinu, što je jedan od pokazatelja za potrebom školovanja kadrova u ovoj oblasti.

Ovaj fakultet, kako je istaknuto, u regionalnom smislu predstavlja gravitacionu tačku turizma i u decenijama koje dolaze biće od velike koristi, kako naučnoj zajednici, tako i privredi koja će upravo u sferi usluga biti konkurentnija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.